Тайните на страхотните презентации

07/01/2017

Тайните на страхотните презентации


Най-важната част от всяко публично представяне е това на самия лектор. Какво става обаче, ако презентацията не е добра? Тя е от изключително значение за  това  цялостното представяне на презентатора да има завършен вид. За да може да презентирате добре е нужно не само вие да бъдете добре изграден лектор, но и да умеете да създавате добри презентации.


Целта на презентацията.


Нейната цел е да помогне на слушателя да визуализира посланието, което е насочено към него по лесен и достъпен начин. За съжаление обаче, много презентатори все още не осъзнават напълно каква е функцията на слайдовете и ги претрупват с диаграми, снимки, данни и проценти.


Всички тези подробности по-скоро трябва да бъдат изговорени, а не изчетени, докато слайдовете просто визуализират това, за което се говори, без да задържат вниманието върху себе си.Има два вида презентации


Тези, които използвате, когато говорите пред публика и тези, които изпращате по мейла, с цел презентиране във ваше отсъствие - така наречените слайд документи.  Слайд документите се ползват когато трябва да представите своята тема, но вие не присъствате на мястото. Огромна част от хората обаче,  представят слайд  документите по време на своята презентация пред публика. Тъй като нашето лично наблюдение е, че изготвянето на тези слайд документи е лесно за болшинството презентатори, то тук ще представим някои стъпки за изготвяне на впечатляваща презентация за представяне пред публика, за да избегнете отегчението на тези, които ви слушат.


Акцент на визуалното.


Не трябва да отнема много време на аудиторията, за да разбере за какво става дума, поглеждайки към презентацията. Бърз поглед е достатъчен, за да се усвои идеята, а вниманието да е насочено само върху това, което се говори. Визуалното е силата на презентацията, не  текста. Можете да видите разликата в посланието в следните два слайда:


Слайдовете са взети от пример на Борис Христов 356labs.

Опростяване.  Всичко, което не допринася за презентирането трябва да бъде премахнато. Може би това е една от най-трудните части в изготвянето на презентация към реч. Опростяването може да бъде предизвикателство, ако сте свикнали да правите или гледате слайд документи. Още повече, че като специалист в своята сфера със сигурност можете и знаете как да напишете слайда по сложен терминологичен начин, но не това е целта. Опростявайте слайдовете за лесно и бързо разбиране. Избягвайте и подзаглавия, дълги изречения, множество цифри, проценти и изображения. Покажете извода, числото, което е важно, изберете това изображение, което е най красноречиво. Обърнете внимание на разликите тук:Слайдовете са взети от пример на Борис Христов 356labs.

Търпение.


Въоръжете се с търпение, когато избирате стила и изображенията към презентацията. Те отнемат време. Много е важно посланието да се предаде с правилните изображения, а стила да бъде навсякъде еднакъв, както и цветовете да се повтарят. Изберете няколко основни цвята, които да поддържат презентацията и ги повтаряйте, без да ги натрупвате.


Какво? Защо? Как?


Това са основните въпроси, които трябва да бъдат засегнати във вашата презентация и всичко, което не допринася за отговора на тези въпроси, трябва да бъде премахнато. Градацията във въпросите, градацията във визията и опростяването са основите, на които трябва да стъпите при изготвянето на презентацията си.Характеристики.


Въздух и широкоформатност. Забелязвате ли иконите на своя телефон как са разположени? Между тях има достатъчно “въздух” и по този начин използването им е лесно , а визията приятна. Придържайте се към това и в своите презентации. Широкия формат пък е задължителен, ако искате да се отличите пред аудиторията като лектор от 21 век. Не ви препоръчваме да използвате формат 4:3, а 16:9. Само по този начин ще можете да бъдете абсолютно адекватни към изискванията на съвременните технологии и визуални представи.


Източници:


За безплатни изображения с високо качество и резолюция можете да използвате:Сайт със свободни шрифтове:


Сайт за безплатни икони:

Достоверност.


На последно, но не и по важност място, е добре да бъдете подготвени с източници на данните, които ползвате. Обикновено в самия слайд под диаграмата или таблицата с данни трябва задължително да посочите откъде сте взели тези данни. Източниците на вашите данни са нужни не само, за да покажат тяхнaта достоверност, но и Вашия професионализъм и увереност в това, което утвърждавате.


Тази статия е написана по съвети на Борис Христов от агенция 356labs.


Автор: Марина Савйовска

Напиши коментар

Препоръчани статии

Как да оставим добро първо впечатление

Според изследвания първото впечатление е най-важно. Причината за това е, че много често то остава и след като вече опознаем човека отсреща. Ето и някои от най-важните моменти, върху които е добре да се концентрирате преди да започнете да общувате с някого за пръв път.

Прочети повече...

Как да смените професията си в 6 лесни стъпки.

Ако сте едни от тези, които са осъзнали, че не желаят да работят и ден повече старата си работа, не се притеснявайте, не сте единствените. Тук ще ви подскажем какво да предприемете в случай, че окончателно решите да прекратите досегашната си работа и да се отдадете на новото си призвание

Прочети повече...

За бъдещето на професиите и професиите на бъдещето

Свидетели сме как работата си губят много тесни специалисти в резултат на роботизирането и технологизирането на много процеси и се появяват още толкова нови места за друг вид професионалисти. За това кои са те и каква е тенденцията в областта на човешките ресурси, четете тук.

Прочети повече...

Световното издание за ораторски умения Toastmasters Club, активно и в България

В България има три активни клуба, отворени за посетители и нови членове – Biz Labs Toastmasters Club в град Пловдив, Business park Toastmasters Club и Sofia Toastmasters Club в град София.

Прочети повече...