Споделеното работно място – център за идеи или център за събития

18/09/2016

Споделеното работно място – център за идеи или център за събития


Според проучвания България е изключително благоприятна среда за 
стартъп компаниите. Не случайно те всяка година нарастват на брой и често екипът им се състои от не повече от 1 до 3-ма души. Предприемачите често се сблъскват с въпроса за избор на място за работа и избора обикновено е между работа от дома, наем на офис и дори работа от заведение. Споделените работни места в тези случаи представляват идеалния избор на среда за започване на бизнес проект. 

Защо това е така?

Светът е дигитален. Понякога една добра интернет връзка е напълно достатъчна, за да се върши работа, особено ако тя е свързана с външни пазари и не се изисква постоянно присъствие. Има хора, които нямат нужда от офис или нямат ресурса за това и тогава наемането на работно място в „co-working space” улеснява значително процеса в намирането на уединен кът за работа. Споделените работни места в България, а и по цял свят предлагат не само възможност за уединение в работата, но и други привилегии, които няма как да срещнете в обикновен офис. Работейки от там сте улеснени и няма нужда се занимавате с поддръжката, административната и финансовата част по наемането на офис. Разходите са малки, защото в България цените в тези нестандартни офиси са съвсем достъпни, а преимуществата много. Вече има създадени споделени работни места и на по-нетипични  места (в планината и на морето), за да са в услуга на така наречените дигитални номади, които обичат да пътуват и работят. 

Споделената работа е половин работа.

Предприемачеството не е лека задача, а нуждата от контакти е изключително силна, точно когато стартираш. Общността и приятелствата, които се създават в споделените работни места дават възможност за това участниците да създават контакти, да обменят мнения и получават обратна връзка за продуктите (услугите), които създават. Този тип взаимовръзка може да спести много време и ресурси, изразходени в проучвания. Не е рядко срещано явлението хората да се съветват помежду си за работата, по която работят. Професиите, които упражняват наемащите споделени работни места варират в различни сфери и предимството е, че можете да потърсите мнение както от професионалисти във вашата сфера, така и от хора, които нямат общо с професията ви и имат съвсем безпристрастно мнение.

Препоръки. 

Ако търсите графичен дизайнер и попитате човек, работещ в офис, може да се затрудни в това да ви препоръча някого, но ако се обърнете към някой, ползващ споделено работно място, бъдете сигурни, че ще имате поне двама дизайнера препоръчани, от които поне един ще бъде свободен да поеме задачката веднага. Ако вие самите работите там, контактите ви ще бъдат достатъчно добри, за да бъдете препоръчан като специалист на бъдещи клиенти. Тези преимущества са много силно концентрирани именно в споделените работни места и това е едно от главните предимства за хората , които ги използват. 

Център за Събития. 

Да стигнем до главната тема, която касае и интересува посетителите на eventsmedia.bg. Да, споделените работни места са едни от най-активните катализатори на събития в страната, които в основаната си част са с образователна цел. Друга немалка част от събитията са с цел създаване и изграждане на контакти и не на последно място забавления. Споделените работни места са любимите места на много видове академии, водещи на курсове и тренинги. Именно в тези офиси преподавателите могат да открият на едно място събрани всички, които са жадни за още знания и даже не рядко успехът им е толкова голям, че нямат нужда от никаква допълнителна реклама на своя курс. Събитията в споделените работни места са от всякакъв характер, но има тенденция там да се провеждат и пресконференции. Наличието на големи зали за различни срещи и лекции, дават добра основа за събирането на журналисти и даването на пресконференции. 

Център за идеи. 

В така наречените co-working центрове се създават малки общности, които често привличат и съмишленици, които работят в обикновени офиси. Развиват се различни инициативи, разработват се разнообразни каузи, по които всеки може да работи и да допринесе за развитието на общността и даже на обществото по някакъв начин. Такава инициатива е EDIT.bg. По-голямата част от създателите и инициаторите на тази инициатива са именно хора (предприемачи), които работят с или в споделени работни места в София. EDIT.bg е Бизнес мрежата на дигиталния сектор. Целта на EDIT.bg е да обедини организациите, работещи в дигиталната сфера, като се създаде една общност, която да превърне България в иновационен център. 


Това е само пример как се раждат едни от най-интересните 
инициативи и как споделените работни места се превръщат в инкубатори на идеи, които допринасят за развитието на дигиталното общество. Споделеното работно място – център за идеи или център за събития? Отговорът е и двете.

А вие използвали ли сте споделено работно място? Споделете вашите впечатления от него. 

Напиши коментар

Препоръчани статии

За съвременните ренесансови хора или тези, които имат много професии и качества

Терминът мултипотенционалисти описва хората, които имат множество качества. Защо те са част от днешните иноватори и една от причините светът да се развива, четете тук.

Прочети повече...

Как да смените професията си в 6 лесни стъпки.

Ако сте едни от тези, които са осъзнали, че не желаят да работят и ден повече старата си работа, не се притеснявайте, не сте единствените. Тук ще ви подскажем какво да предприемете в случай, че окончателно решите да прекратите досегашната си работа и да се отдадете на новото си призвание

Прочети повече...

EDIT.bg – Бизнес мрежата на дигиталния сектор.

Целта на EDIT.bg е да обедини организациите, работещи в дигиталната сфера, като се създаде една общност, която да превърне България в иновационен център.

Прочети повече...