Смели дами предприемачи, които организират полезни събития

11/01/2017

Смели дами предприемачи, които организират полезни събития

Снимка: Маргарит Ралев

Винаги е интересно, когато се говори за жените в бизнеса. Това е така, защото всяка една от тях е напълно различна, има различен подход към бизнес ситуациите и много често това са мъжки момичета с твърд предприемачески дух, но нежна осанка. Деликатността, с която само една жена може да борави перфектно, примесена с твърдите решения, които бизнес светът изисква, дават забележими резултати. Нерядко за наблюдаващите отстрани е удоволствие да виждат как една идея може да разцъфне, движена от нежните ръце на една дама. Представяме ви няколко такива дами, примери oт бизнес средите, активни в организирането на събития, всяко едно от които е страхотна идея и разбира се чудесна кауза, която заслужава внимание. 
Тук ще обърнем внимание на смелостта на тези дами да градят и да се борят в един мъжки свят, както и на техните инициативи, които популяризират чрез своите събития, много често с конкретни каузи в полза на обществото или общността, в сферата на която работят.


Ивелина Атанасова е жена на годината (2016) в областта на Хайтек и Иновации. Тя е наложен специалист в сферата на маркетинга от над 10 години, предприемач, ментор и автор, създател на NewTrend.bg - медия за маркетинг. През 2014 стартира инициатива за повишаване на дигиталната грамотност на съвременните учители, деца и родители DigitalKidz. Това е платформа, която съчетава годишна конференция, изложение за иновации и образователни програми. Благодарение на DigitalKidZ, миналата есен се осъществи конференция, на която зам. министър на образованието Диян Стаматов обяви реформа за повишаване на квалификацията на учителите. Целта е МОН да насърчава учителите да използват дигитални устройства за обучението в час, като повиши квалификацията на над 20 000 учители. Малка, но съществена стъпка напред. Според Ивелина дигиталната грамотност следва да бъде предмет в училище, който да се изучава от първи клас. Стискаме палци това да се случи. 


 

Какво е предприемачеството за теб? 

Преди всичко свобода и страст. Предприемачеството и работата по проекти, които харесвам и мога да   избирам ми дава свободата да вложа част от душата си във всеки от тях и да допринеса за тяхното развитие с това, което правя най-добре. Моята "супер сила" е маркетинга, умението да виждам отвъд     видимото и да разказвам истории. Умея да планирам и прогнозирам какво ще се случи в света на бизнеса години напред и умея да "паля" хората, да им предавам частица от своята страст, ценности,  мечти.
Предприемачеството ми дава възможността да работя на ниво личност, на ниво бизнес и на ниво общество, без това да ме лишава от радостта на грижата за детето ми, без това да ме лишава от възможността да бъда на всяка родителска среща, рожден ден и семеен празник. Нещо повече, въпреки че съм активно работеща майка и жена, аз имам възможността да го посрещам всяка вечер с домашно приготвена храна у дома, да бъда част от спомените на детството му и да се грижа за него, защото сама определям приоритетите си и графика за деня. 

Какви са предизвикателствата пред жената - предприемач. По-трудно ли е за жените в тази област? 
Не знам дали е по-трудно или по-лесно, защото никога не съм имала опита и преживяванията на един мъж предприемач. Знам само, че предприемачеството не е за всеки и е нужна много силна воля, висок морал и вътрешна убеденост, преди да бъде направена крачката в тази посока. 
Професионалните и личностните умения, които притежава един предприемач и един нает служител са различни. Kаквото и да говорят хората и знам, че човек е или едното, или другото - не съветвам никого да бяга от същността си. Невъзможно е. 

Как се справяш с трудностите? 
В разговор преди няколко дни синът ми сподели нещо, което все още анализирам за себе си. Той каза, че думата, която аз най-много мразя е думата "проблем". 
Не вярвам в проблемите. Знам, че животът ни поднася определени предизвикателства, трудности, провокации. Знам, че често върховете са следвани от спадовете и че всичко в живота и цикъл и подлежи на промени. Аз се променям. Хората около мен се променят. Бизнесът се променя - едно си отива и на негово място идва друго. Не мисля за това и категорично не се фиксирам върху трудностите - мисля в решения и възпитавам и сина ми да възприема живота в решения. Всичко останало е въпрос на гледна точка. Аз избирам да се фокусирам върху пътя напред, а не върху камъчетата в краката ми. 


Яна Петрова е предприемач и организатор на едни от най-посещаваните и мащабни технологични конференции. Тя е основателят на CoKitchen - уютно споделено място за готвачи и любители на добрата храна, в което всеки, който обича да готви, може да го прави – с качествени продукти и напътствия в професионално оборудваната кухня. Уникалният проект „храни” редица офиси, събира любители и ценители на храната от цяла София, а и не само. Освен уъркшоповете, които организира там, Яна е един от основните организатори на технологичната конференция OpenFest, както и на IT Tour – пътуващата технологична конференция, която всяка година организира за програмистите от 6 български града лекции и уъркшопове, чрез които повишават своите знания и технологична култура. 


Яна, какво е CoKitchen и защо го създаде

CoKitchen е място, където се събират любители на добрата храна - за да я приготвят, за да й се наслаждават или за да се вдъхновяват. Наричаме го co-working space/ споделено работно пространство за готвачи, тъй като не е задължително да готвиш професионално, за да дойдеш и да го правиш с и за други хора. От бизнес гледна точка CoKitchen предоставя възможност за почасова работа, която да се съчетае с основнa професия. Така може без финансово вложение да се тества идея за бизнес,  свързан с приготвянето на храни, защото пък ние от своя страна намираме пазар за сготвеното, което доставяме до офиси за обяд. 

Какво е предприемачеството за теб? 
Смелост да направиш няколко крачки, план как да ги направиш и желание и смелост   да направляваш посоката, ако по пътя се наложи промяна. 

Има ли предизвикателства пред жените, които искат да правят бизнес?
За успеха на всеки бизнес важни са постоянството, правилните хора около теб и подредбата на приоритети, която те прави щастлив. Но това не са неща, валидни само за жените. Може би като жена срещаш повече скептицизъм по пътя, неминуемите коментари как един успех винаги е на цената на някой друг и т.н. Което пък е резултат от едно сега узряващо общество извън нашия си балон, за което по-важно е да коментира неща, които не са негова работа, отколкото да промени тези неща, от които не е доволно.


Даниела Петкова е HR специалист, която има многогодишен опит в корпоративния свят и определя своята работа като своя страст. В края на миналата година, Даниела стартира проект "ДА" за установяване на устойчиво развитие на сферата на човешките ресурси в Пловдив и задържане на талантите в града. 
Даниела е смело момиче и нейната цел е да координира средата на корпоративния ИТ свят в Пловдив толкова успешно, че да върне своите приятели от чужбина, както и да подготви кариерното развитие на ученици и студенти чрез лекции курсове и събития в тази тематика. Амбициозен проект, в който участват двама от нейните приятели – Иво и Стан. 

От позицията на ЧР специалист, какво според теб кара хората да стават предприемачи? 
Не знам дали е най-вече от гледаната точка на това, че съм ЧР или от това, че гледам да получавам  информация за всичко и комуникация с кой ли не, но няма значение това.  Доста от наскоро завършилите висшето си образование в чужбина и решили да се приберат в България,  тръгват по пътя на предприемачеството. Виждам и много останали в България и все пак направили StartUp проекти например. Навярно причината е, че по този начин те имат по-голяма възможност на самоинициатива и свобода на мисълта и действията си. Повечето компании в страната, слагат някаква граница на потенциала на служителите си, съобразен с рамките на позицията и йерархията. Предпочитат да им е трудно в началото и накрая да създадат нещо, в което да се чувстват комфортно, да дават всичко, което знаят и умеят. Специалисти, които са на тази вълна се обединяват и сякаш целта   им е да променят представата за това какво трябва да е едно работно място, и това какво трябва да получи един "служител". 

Каква беше причината да създадеш свой бизнес в услуга на човешките ресурси към много компании, вместо да останеш на сигурната си позиция в една корпоративна компания ? 
Трудностите на редовната ми работа. Искам Пловдив да се развива и хората да намерят причина да останат тук. 
Реално погледнато аз бях без работа, когато се реших. Трябваше по някакъв начин, да си подсигуря добрите резултатите за потенциалния бъдещ работодател. В началото се заех само с това да помагам за организирането на ИТ събития към Hackafe, но уви (смее се). Съчетано с работата ми на свободна практика, то накрая си стана цял проект, показващ проблеми и намиращ решения. 

По едно време си зададох въпроса: защо просто не създам един такъв център? Знам нуждите и имам голямата основа от знания как да го направя. А за това, в което не съм сигурна, имам кой да питам. Беше ме малко страх, сама - жена, и се чудих дали ще успея. Но всеки приемаше идеята с одобрение и си казват: "Кво пък? Защо не?" 
Не е трудно, не е лесно! Постоянство, много работа и здрава мисъл се иска само. 

Каква е основната цел на тренингите, които организираш за кадрите, които ще представяш? 
Основната цел: да предам наученото и разкажа видяното. Най-голяма задача ми е работата с ученици и студенти - Кариерно ориентиране. Иска ми се те да могат да изберат правилния път, по който да тръгнат  (до колкото е възможно), давайки им онзи "Птичи поглед", който не могат да получат в класната стая. Да спомогна да придобият уменията и осъзнатостта, които да им помогнат да са останат доволни от първото си работно място, знаейки какво и как да правят. 
Това важи за вече и специалистите със стаж, макар с малко по-други насоки. Все още някои от тях не знаят как да се презентират и как да продължават да развиват знанията си. Моята роля е да давам информация относно тенденциите в сферата от една страна какво ще бъде търсено, а от друга какво да направят за да са конкурентоспособни. 


Инна Бояджиева е инициатор на BBU School и представител на Indiegogo за България. Indiegogo е платформа за групово финансиране на проекти. Инна и нейните партньори правят обучения в университети от страната с цел да образоват студентите как да търсят финансиране на техните проекти и каузи чрез груповото финансиране . В същото време организират събития на Sofia Business Club, като тези събития също съдействат на хората в посока предприемачество. Това е формат, чрез който хора от бизнеса и млади стартиращи бизнес хора, се събират,  за да си помагат. В рубриката Leaders Influence You, лектори в течение на 20 минути разказват на аудиторията какво е да си лидер в тяхната сфера и дават ценни съвети. Инна е от тези иноватори, които знаят как да вместят знанията от бизнеса в системата на образованието - нещо, което малко дръзнат да осъществят. Малките крачки правят разликата и тя отлично знае това. GoGo, Инна! 

 

Indiegogo e платформа за финансиране на проекти. С какво именно тази част от предприемачеството те привлече? 
Indiegogo и изобщо споделеното финансиране дава много възможности на стартиращи компании, каузи и проекти да намерят своята реализация било то като финансиране, валидиране на  идеята, или екипа. В България и на Балканите обаче, този вид  финансиране не е твърде популярен, а това е възможност, която не  трябва да се пропуска. По тази причина от миналата година с екипа  ми започнахме да правим обучения и работилници в  университетите и коуъркинг пространствата, за да може да информираме повече хора за възможностите, които предлага  груповото финансиране и да им дадем съвети как да направят  успешна кампания. 

Предвид опита ти с младите предприемачи, сподели ни какви  са студентите предприемачи в България? 
Много от младите хора кипят от идеи и от желание да създават. Те се ентусиазират много бързо и започват да работят по даден проект и когато започне да става трудно, много лесно се отказват. Доста добри идеи поради липса на бизнес умения просто остават неосъществени. Това, което наблюдавам, когато правим работилници в университетите е, че на зададен казус по чиста бизнес идея придават и социална значимост. Пример за това е един робот домашен асистент, който студентите доразвиха и добавиха към характеристиките му възможността този робот да следи деца с различни затруднения. Това искрено ме зарадва. 

Какви са основните цели на хората, които посещават събитията на Sofia Business Club и какво планирате за тях впоследствие? 
Sofia Business Club са месечни събития, по време на  които в приятелска атмосфера хора от бизнеса се събираме, запознаваме и общуваме. Събитията са тематични, обсъждаме различни въпроси, правим работилници, или даваме изява на хора да споделят ноу-хау и лидерски съвети. Планът ни за 2017г. е да разширим обществото и да направим събития и в други градове. Много е приятно, защото много често чувам: "Запознахме се на събитието и вече работим заедно". Контакти никога не са излишни, нито пък приятели. На нашите събития идват хора от най-различни браншове - адвокати, инженери, диригенти, политици, предприемачи. Винаги може да научиш нещо ново, или да се запознаеш с някой супер интересен човек. Предишният ни гост беше Иван Кристов, познат още като българския човек паяк, а на събитието ни на през Февруари наш гост ще бъде Даниел Кадик от Фондация Фридрих Нануман, който ще говори за лидерството в неправителствения сектор.

Автор: Марина Савйовска


А вие познавате ли други смели дами, които организират страхотни събития? Споделете ги с нас в коментарите!


Напиши коментар

Препоръчани статии

PlovdivConf за поредна година събра програмисти от цялата страна

На 18 юни се състоя четвъртата по ред конференция за специалисти по информационни технологии PlovdivConf, част от пътуващата техническа конференция IT Tour

Прочети повече...

Д-р Калин Василев: Винаги съм знаел, че нещо хубаво може да се случи в България и аз трябва да бъда част от него.

Калин е от малкото хора, които при всички невероятни възможности в света, които му се отварят, избира да се върне в своята родина и да работи ден и нощ за подобряването на живота тук чрез своите тренировки за здраве.

Прочети повече...

English Speaking Club - иновативен начин на усвояване на език

Анна Радуловски: "Тук всички нива на владеене на езика са добре дошли, всички мисли са правилни и всички грешки са позволени"

Прочети повече...

Книга за социалната отговорност на бизнеса в България и по света

"ДНК на корпоративния гражданин" предлага решения на ключови за всеки комуникатор въпроси

Прочети повече...

Кандидатстването за безплатната Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България е до 30 юни

Проектът с цел да насърчава професионалното развитие на дамите, осигурявайки им възможности за качествено образование

Прочети повече...

Други събития по темата

OpenFest

OpenFest

Семинари
05.11.2016 - 06.11.2016
ул. Аксаков 1, гр. София
VarnaConf за всички почиващи и работещи програмисти

VarnaConf за всички почиващи и работещи програмисти

Семинари
13.08.2016
гр. Варна, бул. „Сливница“ 33
DigitalKidZ за съвременните дигитални деца

DigitalKidZ за съвременните дигитални деца

Семинари
18.11.2017
гр. София, София, Дом на Европа, ул. „Георги С. Раковски“ № 124