НОЩ/ ПЛОВДИВ 2017 за първи път ще се осъществи в три вечери

Най-дългата НОЩ на Пловдив се завръща този септември за тринайсета поредна година, за първи път в три вечери – 15, 16, 17 септември.

  • НОЩ/ ПЛОВДИВ 2017 за първи път ще се осъществи в три вечери
15.09.2017 - 17.09.2017
гр. Пловдив, Център

НОЩ/ПЛОВДИВ се е утвърдил като съвкупност от множество местни, национални и международни проекти, разширяващи и обогатяващи културната карта на Пловдив. Този изключителен по рода си фестивал всяка година събира аудитория между 40 и 60 хиляди души, като артистичните проекти са над 120, разположени на 60 – 70 локации в града под тепетата.

Тази година над 70 проектни предложения ще кандидатстват за участие в емблематичната нощ, която тази година ще продължи цели три нощи. Проектите са  от всички сфери на изкуството – съвременно и традиционно визуално изкуство, театър, кино, съвременен танц, пърформанс и др. Програмата през 2017-та ще бъде разпределена по традиция в тематични подпрограми: „Музеи, Галерии, Ателиета“ – като за първи път ателиетата са акцентирани като равностойна част от програмата, за да може публиката да надникне свободно в тези специфични работни пространства на изкуството; „Град и Култура” – представя културното съдържание на читалища, театри, библиотеки, общностни и религиозни центрове, културни домове, кинозали;  „Клуб и Музика“ – представя алтернативните клубни пространства в града; „Публични пространства“ пък  работи за развитието на културната карта на Пловдив като представя артистични проекти в открити публични пространства; в „Малката Нощ”  по традиция ще бъдат включени събития за най-младата и будна аудитория. 


Специален акцент в НОЩ/Пловдив, 2017 ще бъде програмата „Отворени изкуства“ с мотото ТУК НАВСЯКЪДЕ. В нея организаторите в партньорство с някои от най-активните международни културни институти и посолства ще представят специална селекция на артистични проекти от Австрия, Франция, Израел, САЩ, Финландия, Испания, Индонезия, Кореа и България. За първа година фондация „Отворен изкуства“ ще представи и артистичен проект част от международната мрежа за изкуство в публични пространства IN SITU, на която е член от есента на 2016 г. По случай 10 годишнината на фондация „Отворени изкуства“ в програмата очаквайте и специална юбилейна изложба, в която чрез инсталации, произведения на изкуството, видеа, снимки и архиви ще бъдат представени някой от най-интересните проекти, артисти и дейности от България и чужбина, работили с „Отворени изкуства“ през последното десетилетие.


Повече подробности и детайли за цялата програма на НОЩ/Пловдив ще бъдат разкрити съвсем скоро. Как протече събитието миналата година в снимки, можете да видите тук.

НОЩ/Пловдив и тази година се подготвя в съорганизаторство с Фондация „Америка за България“ и Община Пловдив. 

За международната артистична програма събитието работи заедно с посолствата на Австрия, Израел, Финландия, САЩ и Индонезия, както и с Френски Институт България, Институт Сервантес, IN SITU.


Подобни събития

19 забележителни спектакъла на  „Сцена на кръстопът“

19 забележителни спектакъла на „Сцена на кръстопът“

10.09.2017 - 23.09.2017
гр. Пловдив, ул. Княз Александър I 38
Кинофестивалът "Любовта е лудост" с киноакадемия и лятно кино
Благотворителна фотоизложба на Теодор Марков "Очите ви чувам"
Drone Up - филмовият фестивал за най-добрите дрон филми

Drone Up - филмовият фестивал за най-добрите дрон филми

Събития
25.08.2017 - 26.08.2017
гр. Пловдив, ул. „Христо Г. Данов“
One Dance Week с издание извън познатото за своя юбилей

One Dance Week с издание извън познатото за своя юбилей

23.09.2017 - 17.10.2017
гр. Пловдив, ул. Гладстон 15
 „квАРТал фестивал“ 2017 с повече локации и атракции тази година
FUNCITY+ с много музика, работилници, семинари и спортни състезания.
Капана Фест се връща с есенна приказка

Капана Фест се връща с есенна приказка

Събития
29.09.2017 - 01.10.2017
гр. Пловдив, Капана
Дони Макаслин, Джейсън Моран и Джошуа Редман – на Пловдив Джаз Фест 2017
Фасада Видео Фестивал

Фасада Видео Фестивал

Събития
08.09.2017 - 10.09.2017
гр. Пловдив, Стария Град