Кинофестивалът "Любовта е лудост" с киноакадемия и лятно кино

Вижте какво включва програмата на фестивала тази година

  • Кинофестивалът "Любовта е лудост" с киноакадемия и лятно кино
25.08.2017 - 03.09.2017
гр. Варна, бул. Сливница 2

Предстои 25-то издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ от 25-ти август до 3-ти септември. В програмата ще участват 12 конкурсни филма, които ще се състезават за статуетките „Златна Афродита“.

В съпътстващите панорами на национални кинематографии ще вземат участие  филми от Унгария, от Дания, представени от бившия директор, сега консултант в Датския филмов институт Йеспер Андерсен, който ще бъде и член на международното жури, от Индонезия – кино, непознато за българския зрител, но с участия и награди от много азиатски кинофестивали.

В програмата са включени и панорами на продукции с награди от фестивали, световни хитове, филми на известни режисьори, и разбира се, български филми. За поредна година ще бъде присъдена и почетната награда на изтъкнат кинотворец – тази година тя е за актрисата Емилия Радева, която чества своята 85-годишнина.

За първи път в програмата на фестивала ще бъде включен модул "Младежко кино", в който ключово място заема „Фестивална КиноАкадемия“ - образователен проект на ФКЦ в рамките на „ВАРНА – ЕВРОПЕЙСКА МЛАДЕЖКА СТОЛИЦА 2017“. Образователната платформа на Фестивален и конгресен център продължава с поредица от събития с цел да развива вкуса към европейското кино и критическия поглед на младежката публика. През август ще се състои майсторски клас с излъчване на успешно приключилите проекта и сформиране на жури към модул „Младежко кино“ на 25-я МФФ „Любовта е лудост“. Младежкото жури ще бъде подпомагано от трима млади кинокритици от Лондон, Рим и Делхи.

Освен първите 25 години на любовния кинофестивал, ще бъдат чествани и 100 години от най-стария запазен български филм „Любовта е лудост“, дал наименованието на кинофорума /1917г., режисьор е "пионерът на родното кино" Васил Гендов/. 

В колаборация с общонационалната кампания Пътуващо лятно кино с БНТ1 за възстановяване на летните кина в България и за популяризация на българското кино, на 28 август в английския двор на Фестивален и конгресен център ще се състои прожекцията „Летовници“, режисьор Ивайло Пенчев. 

ФКЦ-Варна организира и Четвърти Младежки Конкурс на тема: "Плакат на Международния Филмов Фестивал "Любовта е лудост" 2017 - голямата награда на зрителите чрез гласуване във Фейсбук, награда на гостите и награда на акредитираните за фестивала журналисти.

Визията на кинофестивала за 2017 г. е подарък от варненския художник Петьо Маринов, който е използвал фрагмент от своя живописна творба  – прегърнати мъж и жена. Прегръдката е толкова силна, че те се озовават в морските дълбини. 

Руската камерна филхармония Санкт Петербург ще гостува на фестивала „Любовта е лудост“ на 31 август с репертоар от световната класика, с едни от най-емблематичните шедьоври на филмовата музика.

Солист ще бъде легендарният Рене Гизен, станал популярен с харизматичната култова хармоника от филма „Имало едно време на запад“ на Енио Мориконе, музика от филма „Винету“ и др. Ще чуем още Майкъл Гершуин - цигулка, Владимир Бродски и Роман Купершмид – кларинет, под диригентската палка на Юрий Гилбо.

Поводът на този грандиозен концерт е 25-годишният юбилей на МФФ „Любовта е лудост“, като  в тази връзка първите 25 билета ще се предложат за продажба с 25% отстъпка, от  13 юни.

Всичко за фестивала можете да следите на сайта тук.
Подобни събития

НОЩ/ ПЛОВДИВ 2017 за първи път ще се осъществи в три вечери
Финал на фестивала за късометражни филми IN THE PALACE
Ксения Виноградова гостува на Startup Grind Варна

Ксения Виноградова гостува на Startup Grind Варна

23.06.2017
гр. Варна, ул. „Преслав” 53
Световен шампионат по фолклор “World Folk” 2017

Световен шампионат по фолклор “World Folk” 2017

Събития
17.08.2017 - 27.08.2017
гр. Несебър
FUNCITY+ с много музика, работилници, семинари и спортни състезания.