Златни правила за успеха на начинаещите фотографи

21/01/2017

Златни правила за успеха на начинаещите фотографи


Снимки от плажа, селфи, снимки на детето, приятели или от екскурзията – все важни моменти от живота на всеки, които трябва да бъдат запечатани за личния архив, но как да направите така, че снимката да предизвика удоволствие не само за вас, но и за околните? Не винаги е нужно да имате най-модерната и професионална техника, за да направите страхотни снимки. Много често добрата камера на телефона също може да ви свърши работа. Всяко начало е трудно, но ако сте начинаещ фотограф, нужно е да спазвате само няколко прости правила.

Планиране на снимката.

Къде без план? Ако сте били на мястото, където ще ходите, или пък знаете как точно трябва да изглежда снимката ви, припомнете си предварително къде ще бъде подходящо да се снима. Добре би било и да имате възможност да изберете времето, по което ще снимате, а защо не и позите. Ако мястото е непознато, разгледайте го в интернет. За снимки на хора,  вижте подходящи пози, в които снимат моделите си вашите любими фотографи и действайте. Хубаво ще е да имате възможност да планирате и времето за снимки. Препоръчваме ви да снимате на дневна светлина и ако изберете място за снимки на открито, има няколко особености, които е добре да имате предвид. Най-неудачното време за снимане навън е по обяд. Слънцето грее силно, контрастите със сенките са твърде отличителни, а ако снимате човек, то на него ще му бъде трудно да не свива очи. Планирайте да снимате на мека, хубава светлина или когато има облаци. Час преди залез или при изгрев са най-подходящите за снимки моменти. Добре е също да избягвате снимки във ветровито време. Вятърът може да размаже желания обект ако той например е крехко цвете или горичка.Стабилност.

Би било чудесно да имате статив. Проблемът е, че не винаги е удобно да се носи такъв. Все пак е важно устройството за снимане да има стабилност. Важно е да не се движите по време на снимането и да минимализирате трептенето на ръцете при натискане на копчето. Стабилната стойка е това, което можете да подсигурите без статив. Тя се постига  като сте прави или клекнали  чрез опора и в двата крака, а апаратът/телефонът трябва да се държи и от двете ръце, като едната държи отстрани с пръст на копчето за снимане, а другата отдолу подпира устройството. В случай, че ще снимате с бавна скорост и нямате статив наоколо, подпрете се. Подпрете апарата или телефона. Използвайте маса, дърво, кола, всичко, което не се движи и просто сложете отгоре устройството за снимане, за да няма трептене. Резултатът ще ви хареса.

Композиция.

Добре е да се знаят няколко основни неща за композицията. Тези, които със сигурност знаят много за композицията освен фотографите, са художниците, така че ако имате знания по изобразително изкуство, смело ги използвайте. Най-лесното разпределяне на композицията е разделянето на снимката на девет равни квадрата. Средният от тях има четири ъгълчета. Добре би било обекта на внимание и фокус да бъде разположен на или до едно от тези ъгълчета.  Много се отрича центрирането и повечето пъти е с право. Хубаво би било все пак да се опитате да правите и такива снимки. Особено когато са близки портрети. Сравнявайте и сами преценявайте как ще е добре, винаги има сполучливи изключения от правилото. 

Рамкирането също е добър подход. Става дума за естествени обекти, които могат да рамкират снимката. Като дървета от двете страни на реката или перилата на моста, върху който е вашият обект. Вариантите са много, стига да има симетрия, за която ще говорим малко по-долу.

Следвайте линията на движение на обекта, също така и неговия поглед. Оставете по-голямото пространство в снимката за посоката на погледа или направлението на обекта.
Опростяване

Избягвайте претрупването. Различни разпръснати обекти е трудно да се композират. Много повтарящи се или няколко, които се отличават е в пъти по-добре. Избирайте изчистен фон, избирайте симетрията в изображението. Колкото по-ясно и конкретно задавате темата, толкова по-добре. Отличаването на обекта пред фона е важно, за да не се разсейва погледа от основната цел.
Светлина

Трудно стават снимки на тъмно място, това е ясно, само че трудно се получават добри снимки и на място с изкуствено осветление. Търсете естествената светлина. Както вече споделих, снимките на ярко греещо слънце не са най-подходящи, но пък винаги може да се намери някоя сянка под някое дърво, докато слабото осветление в кухнята трудно ще даде добър резултат.

Когато снимането на тъмно място е неизбежно винаги търсете източника на светлина и позиционирайте обекта си пред него.Практика.

Това е основната част - много, много практика. Постоянно снимане докато от хилядите снимки не се появят най-любимите ви, най-хубавите ви, а впоследствие най-харесваните от вашата аудитория.  Ако мислите, че не сте достатъчно критични към себе си, намерете такива приятели или колеги. Винаги питайте и тях какво мислят за снимките ви, за да имате обратна връзка. Хубаво е ако може да се включите и в някой форум с професионалисти, а най-добре е да се допитате до професионален фотограф лично или да се запишете на някой курс по фотография. Тогава практически ще научите всичко и ще имате най-добрите насоки за усъвършенстване на снимките ви

 

 

Напиши коментар

Препоръчани статии

Как да оставим добро първо впечатление

Според изследвания първото впечатление е най-важно. Причината за това е, че много често то остава и след като вече опознаем човека отсреща. Ето и някои от най-важните моменти, върху които е добре да се концентрирате преди да започнете да общувате с някого за пръв път.

Прочети повече...

Как да смените професията си в 6 лесни стъпки.

Ако сте едни от тези, които са осъзнали, че не желаят да работят и ден повече старата си работа, не се притеснявайте, не сте единствените. Тук ще ви подскажем какво да предприемете в случай, че окончателно решите да прекратите досегашната си работа и да се отдадете на новото си призвание

Прочети повече...

За бъдещето на професиите и професиите на бъдещето

Свидетели сме как работата си губят много тесни специалисти в резултат на роботизирането и технологизирането на много процеси и се появяват още толкова нови места за друг вид професионалисти. За това кои са те и каква е тенденцията в областта на човешките ресурси, четете тук.

Прочети повече...