За съвременните ренесансови хора или тези, които имат много професии и качества

17/06/2016

За съвременните ренесансови хора или тези, които имат много професии и качества


Терминът мултипотенционалисти описва хората, които имат множество качества. Защо те са част от днешните иноватори и една от причините светът да се развива, четете тук.


Струва ли ви се, че светът днес изисква от вас да имате множество умения и качества, за можете да се впишете адекватно в  динамичното ежедневие? Ако пък вие самите сте в постоянно търсене и развиване на нови интереси и умения, значи отговаряте на определението "мултипотенционалисти" или съвременните ренесансови хора.

 

Вдъхновяващата реч на Емили Уопник за TED “Защо някои от нас нямат само едно истинско призвание?“, е тази, благодарение на която се популяризира термина за хората с много интереси и занимания - „мултипотенционалисти“. Това е жената (писател, художник и коуч), която постави фокус върху този термин и публично  „успокои“ много от хората, които нямат интереси само върху едно занимание или професия, като ги назова мултипотенционалисти или ренесансови хора. Този израз изхожда от това, че по време на Ренесанса качеството да умееш много неща се ценяло високо.


Линк към речта на Емили Уопник има тук:Вече няма много спънки по пътя на един мултипотенционалист, когато той е и желае да бъде такъв. От друга страна обаче, често днешната икономическа действителност заставя хората да бъдат такива. Много тесни специалисти в дадена сфера също се принуждават да учат нещо ново, защото специалността им вече не е използваема заради развитието на технологиите и е наистина прекрасно, ако имат база за ново начало от своите странични умения и интереси. Гъвкавостта е нужно качество, а хората с много качества го умеят. Те се отличават със силно любопитството. Онова любопитство, което движи света към прогрес. Чрез това си качество допринасят за този прогрес точно толкова много, колкото и тесните специалисти. Справка в Уикипедия показва, че Леонардо да Винчи е един от известните представители на Ренесанса, считан за гений и мултипотенционалист. Той е прекрасен пример, защото проектите, които е осъществил, тези за които ние знаем са променили света буквално. А какво щеше да бъде, ако беше осъществил и останалите си незавършени проекти, можем само да гадаем.

 

Откакто се състоя речта на Емили в TED през април 2015, терминът е повод за редица дискусии сред множество сайтове, блогове и форуми. Oсновният проблем е негативната страна на този набор от качества, а именно скуката и объркаността сред многото. Друг проблем е, че намирането на работа е трудно, когато работодателите търсят основно тесни специалисти с години опит в една сфера.

 

В своя статия след речта за TED, Емили споделя, че поради ограниченото време е пропуснала да спомене три важни уточнения за днешните ренесансови хора. Тези три уточнения тя е записала в своя личен блог, в статията “Three things I didn’t have time to say in my TED talk”, адресиранa до нейните съмишленици по темата.

 

Първото от тях е, че осъзнаването на множеството потенциал е само „първата стъпка“. Тя разкрива, че след облекчението, което идва от осъзнаването на тази различност и радостта от възможността да ги направи успешни, дори иноватори, за тях започват да изникват въпросите: как ще си осигурят разнообразието, от което имат нужда за техния живот и кариера; как ще намерят време за всичките си интереси; как ще се справят с неувереността, със страха, че не ги приемат насериозно или с тези, които не ги разбират? Това са въпроси, които спадат към три основни категории – работа, продуктивност и увереност. Според Емили Уопник това са трите категории, в които тя вижда предизвикателства за този тип днешни иноватори. Това са направленията, в които трябва да работят.

 

Второто важно уточнение което Емили прави в статията си е, че за да разцъфтят,  днешните ренесансови хора имат нужда от три предпоставки в живота си: разнообразие, цел и пари. Парите и целта не са нещо ново. Всеки се нуждае от тях – и мултипотенционалистите, и тесните специалисти, но разнообразието не е много лесно да се открие, градейки кариера. Според писателката кариерните консултанти съветват обикновено как да специфицираме изборите и възможностите си за кариера, а не как да ги разширим.

 

Третото важно уточнение обединява начините, които тя е забелязала, че работят при мултипотенционалистите за едновременно удовлетворяване на желанията им за разнообразие и финансова независимост .

Това са:

 

Работен модел 1: Подходът на груповата прегръдка: една многостранна работа или бизнес. Това може да означава, работещи за стартъп организация, която е ориентирана към перспективно мислене и иска да се занимава с няколко аспекта на бизнеса наведнъж.

 

Работен модел 2: Подходът на наклонената черта ( Slash) : няколкo работни места от разстояние, предприятия, или приходни потоци. Подходът на наклонена черта работи най-добре за хората, които харесват да превключват между коренно различни тематики често.

 

Работен модел 3: Подходът на Айнщайн:  една работа, която се харесва, предоставя стабилност и възможност за свободно време, в което да се осъществява творческата енергия и да се прави проучване на страничните интереси. Алберт Айнщайн е работил в Патентното ведомство. Тази работа е плащала сметките му и му е осигурявала ползи, както и много свободно време, за да работи по своите теории.

 

Работен модел 4: Поетапният подход: гмуркане в една област в продължение на няколко години и преминаване плавно към работа в друга област. Този подход работи най-добре за хора, които предпочитат да се фокусират върху едно нещо и да се гмурнат на дълбоко, преди да преминат към следващото. Този модел не работи за тези, които обичат да движат много неща наведнъж.

 

Вероятно има още много варианти за развитие на потенциала на мултипотенционалистите. Не е нужно написаното да изчерпва всички възможности. И помнете: не винаги е нужно да изберете само един. Какъв е вашият?

 

Източници:

wikipedia.com

Ted.com

puttylike.com

 

 

 

 

 

 

Напиши коментар

Препоръчани статии

Как да смените професията си в 6 лесни стъпки.

Ако сте едни от тези, които са осъзнали, че не желаят да работят и ден повече старата си работа, не се притеснявайте, не сте единствените. Тук ще ви подскажем какво да предприемете в случай, че окончателно решите да прекратите досегашната си работа и да се отдадете на новото си призвание

Прочети повече...

EDIT.bg – Бизнес мрежата на дигиталния сектор.

Целта на EDIT.bg е да обедини организациите, работещи в дигиталната сфера, като се създаде една общност, която да превърне България в иновационен център.

Прочети повече...

Споделеното работно място – център за идеи или център за събития

Светът е дигитален. Понякога една добра интернет връзка е напълно достатъчна, за да се върши работа. Защо споделеното работно място е идеалният избор за всеки начинаещ предприемач, четете тук.

Прочети повече...

4 вдъхновяващи видеа от първото издание на TEDex Varna 2016

Тук подбрахме 4 от най-интересните речи от TEDex Varna, благодарение на които ще разберете защо събитие от такава класа си заслужава вниманието и посещението. Насладете се на най-доброто от най-доброто, като чуете любимите ни лекции.

Прочети повече...

За бъдещето на професиите и професиите на бъдещето

Свидетели сме как работата си губят много тесни специалисти в резултат на роботизирането и технологизирането на много процеси и се появяват още толкова нови места за друг вид професионалисти. За това кои са те и каква е тенденцията в областта на човешките ресурси, четете тук.

Прочети повече...

Работодатели от „Тракия икономическа зона“ с иницитаива за привличане на кадри от цялата страна

Идеята на иницитаивата е да се даде възможност за работа на таланти и кадри от районите с висока безработица.

Прочети повече...

English Speaking Club - иновативен начин на усвояване на език

Анна Радуловски: "Тук всички нива на владеене на езика са добре дошли, всички мисли са правилни и всички грешки са позволени"

Прочети повече...

Топ 5 области, които привличат българите с опит в чужбина за кариера в България

Квалифицираните българи, получили образование в чужбина, все по-често търсят опции за връщане в България и реализация тук.

Прочети повече...