За бъдещето на професиите и професиите на бъдещето

12/11/2016

 За бъдещето на професиите и професиите на бъдещето


Може ли робот да върши вашата работа? Все повече хора по света разбират отговора на този въпрос по неприятния начин. Динамичният съвременен живот  предполага много промени във всяка една сфера. Изчезващи професии има и е имало винаги в  процеса на израстването и прогреса на едно общество. В същото време има и такива, които никога няма да изчезнат и ще са вечно необходими. Свидетели сме как  работата си губят много тесни специалисти в резултат на роботизирането и технологизирането на много процеси и се появяват  още толкова нови места за друг вид професионалисти. За това кои са те и каква е тенденцията в областта на човешките ресурси, четете тук.

С напредъка на технологиите, сферата на човешките ресурси претърпява сериозна промяна. Според неофициални изследвания, роботизацията е на път да отнеме работата на милиони хора, а технологиите да дадат  такава на още толкова в нови направления, като основната част от тях ще бъдат за хора с умения и знания в областта на математиката, технологиите , инженерните, комуникационните  и хуманитарните науки.


Изчезващите професии.


Нуждата от нискоквалифицирана работна ръка е тази, която е от една най-застрашените от изчезване. Занаятите като шивачи и обущари също. Хората все по-често предпочитат да си купят нови обувки или дрехи, вместо да поправят старите. В България вече има супермаркети, които нямат касиери, в Япония предвиждат роботи да обработват и земите им , а летящи роботи да строят сградите. Създават се коли, които могат да се движат без шофьори, а банкоматите имат все повече функции с цел облекчаването работата на банковите служители. Такива са и част от професиите, които специалистите в областта на човешките ресурси очакват да изчезнат скоро. Според Георги Първанов, дългогодишен експерт в областта на човешките ресурси и основател на CTeam, професиите, които скоро може да бъдат частично заменени от роботи, мобилни технологии, автономни превозни средства и други са: служител на банков клон, шофьори, пилоти, някои позиции на работници и кол оператори в кол центрове, като пример за последното, според г-н Първанов са Филипините, където вече е тестван първият роботизиран кол център. Той допълни още, че холандската компания за финансови услуги ING наскоро анонсира съкращаване на 7,000 работни места, основно в клоновете на банката, като същевремнно инвестира в нова дигитална платформа .


Професиите на бъдещето.


Според проучване на американския пазар, над 2 милиона нови позиции ще се разкрият до две години. Това са позиции и професии, които са напълно нови и специалисти в областта на човешките ресурси прогнозират също, че тесните специалисти няма да имат достатъчно умения да се адаптират към новите среди, ако нямат допълнителни качества. Например тези, които имат технологически умения трябва да имат познания поне още в една специалност като финанси или маркетинг, например. От своя страна бизнесът все повече предпочита да инвестира в надграждането на умения у своите служители, отколкото да наема хора за кратки срокове или фрийлансъри. Мултипотенционалистите ще стават все по-ценни кадри за бъдещето.


Вечните професии.


Професии, които винаги ще бъдат нужни са обусловени от умения, които никой робот или програма не може да придобие. Това са  специалисти като лекарите и фармацевтите, например, а новата тенденция е да се появяват нови направления като ментор или модерното коуч. Безспорно обаче тези професии, които ще играят основна роля в изграждането на бъдещето са ИТ специалностите. Независимо дали ще са нужни програмисти, за да подсигуряват платежните ни системи, или за да управляват роботите в заводите ни, факт  е, че в България и по света специалисти в областта на технологиите са търсени и желани, като в България дори се говори за глад на такива специалисти при нас. Управители на множество големи технологични компании тук, обявиха забавянето на първоначално предвидените темпове на растеж на компаниите си, именно поради този все още лек недостиг на кадри от ИТ бранша, обоснован от повишеното търсене.


Нужните качества и новите умения.


Нужните качества и умения са тези, които никоя програма или робот не може да ползва. На първо място това са уменията в комуникацията.  Също така критичното мислене, влагането на аналитични способности  в процеса на  работа, възможността за преценка на хората, както и социалните умения са тези, които са нужни. Новите качества са свързани с  умението да се комбинират множество знания и способности, като не се остава на едно ниво. Хората на бъдещето няма да приключват своето образование в университета, а ще надграждат  и след това с нови и нови знания по други направления, които могат успешно да комбинират със своята тясна специалност. Тази възможност за комбиниране между всички настоящи квалификации може да ви изведе напред.

Повече от всякога, сега има тенденция тесни специалисти да учат нещо ново, за да могат да си намерят работа, защото технологиите се усъвършенстват във всяка една сфера.  По един или друг начин, съвременният свят изисква от съвременните хора все повече и повече от тях като умения и знания и технологиите постепенно стават задължителна част от тези умения и знания.
 

Защо времето налага  да бъдете мултипотенционалисти?


Мултипотенционалистите разполагат с множество интереси и умения, които могат да използват в работата си. Те са хора с многообразни интереси и таланти по природа, но това е качество, което всеки активен съвременен човек със силно желание за развитие придобива по пътя на своя растеж. Интересите в образованието и самоусъвършенстването, придобиването на нов опит ще бъдат все по-ценени от бъдещите работодатели. Това е качество, което никоя програма или робот не може да отнеме от човека.


Къде сме ние?


В България има недостиг на определени кадри и освен тези от ИТ индустрията, не е тайна, че голям проблем е недостига на инженери. Бърз поглед към сайтовете за предлагане на работа показва, че интензивно се търсят и оператори в кол центовете ни, както и работници за заводите. От друга страна, въпреки десетките хиляди млади имигранти всяка година, вече има ясна тенденция за други, които се завръщат окончателно в нашата родина. Те са част от хората, които също допринасят за раздвижването на пазара у нас и са желани кадри от работодателите.

А вие досещате ли се за професии, които скоро ще бъдат ненужни? Споделете своите наблюдения с нас в коментарите.

Автор: Марина Савйовска

Напиши коментар

Препоръчани статии

За съвременните ренесансови хора или тези, които имат много професии и качества

Терминът мултипотенционалисти описва хората, които имат множество качества. Защо те са част от днешните иноватори и една от причините светът да се развива, четете тук.

Прочети повече...

Как да смените професията си в 6 лесни стъпки.

Ако сте едни от тези, които са осъзнали, че не желаят да работят и ден повече старата си работа, не се притеснявайте, не сте единствените. Тук ще ви подскажем какво да предприемете в случай, че окончателно решите да прекратите досегашната си работа и да се отдадете на новото си призвание

Прочети повече...

Над 90 работодателя се срещнаха с над 1500 кандидата с опит в чужбина

Интернационални компании в сферата на финансите, застраховането, енергетиката, софтуерно инжинерство и много други чакаха своите кандидати.

Прочети повече...

Работодатели от „Тракия икономическа зона“ с иницитаива за привличане на кадри от цялата страна

Идеята на иницитаивата е да се даде възможност за работа на таланти и кадри от районите с висока безработица.

Прочети повече...

Златни правила за успеха на начинаещите фотографи

Как да направите така, че снимките ви да предизвикват удоволствие не само за вас, но и за околните?

Прочети повече...

Тайните на страхотните презентации

За да може да презентирате добре е нужно не само вие да бъдете добре изграден лектор, но и да умеете да създавате добри презентации. Как да направите това, четете тук.

Прочети повече...

Книга за социалната отговорност на бизнеса в България и по света

"ДНК на корпоративния гражданин" предлага решения на ключови за всеки комуникатор въпроси

Прочети повече...

Топ 5 области, които привличат българите с опит в чужбина за кариера в България

Квалифицираните българи, получили образование в чужбина, все по-често търсят опции за връщане в България и реализация тук.

Прочети повече...