Софи Йотова: чрез работилниците си показвам,че здравословното готвене и хранене са постижими за всеки

14/04/2017

Софи Йотова: чрез работилниците си показвам,че здравословното готвене и хранене са постижими за всеки


Софи Йотова е една кулинарна фея, която превръща хобито си в своя страст и  успешно предава на всички в обкръжението си. Точно както феите в приказките, Софи има своята магическа сила да създава свои уникални здравословни рецепти, които отнемат много малко време.

Kулинарните работилници, за които сме писали и които тя организира събират малки и големи и предлагат възможността всеки да се докосне до здравословната храна на Софи, поднесена по красив начин. Софи има свой вкусен блог - Foodie boulevard, на който всеки може да разгледа вълшебните й рецепти. Кулинарните инциативи са нейната страст и хоби, които тя има всички предпоставки да превърне в предприемачески проект. Дали това ще бъде така, предстои да разберем. Софи всъщност има работа, която е далече от кулинарната тематика в голяма международна ИТ компания. Разностранните умения й помагат много в начинанията, както и в работата.


Кой и кога те запали по готвенето?

Всъщност, въпросът по-скоро е какво, отколкото кой. Краткият отговор е самотата. Дългият отговор изглежда доста по-оптимистично и звучи по следния начин: когато преди 5 години заживях в София, социалната ми среда беше доста ограничена.

Аз съм плевенчанка, учила в Благоевград, която редовно прекарваше студентските си лета на бригада на един прекрасен американски остров близо до Бостън. В този смисъл, заживяването на ново място не ми беше непознато усещане.

Такава сериозна промяна винаги се съпътства от известен период на адаптация към средата и своеобразна изолация, тъй като създаването на социален кръг не се случва изведнъж. Всеки път много целенасочено се опитвах да си намеря някакво конструктивно хоби, което да ми помогне да не се чувствам самотна.

А и самата аз съм човек, който се стреми към постоянно личностно развитие и за мен е много важно да си намирам нещо, което да ме мотивира да напускам зоната си на комфорт и да усвоявам нови знания, умения и навици. Подобно конструктивно занимание в миналото беше колоезденето, участието в мюзикъл пък беше друго.

Най-скорошното ми конструктивно хоби е именно готвенето. Бях на 22, когато заживях сама и имах свободен достъп до кухня за пръв път от 19-годишна. А понеже съм голям експериментатор, някак си усетих вътрешната потребност да започна да тествам разни неща, комбинации, продукти. Така и не усетих в кой момент това хоби се превърна в откровена страст и лична мисия.

Защо здравословното ядене е фокусът в твоите рецепти?

Много пъти съм говорила за моите дългогодишни борби с емоционалното хранене. През голяма част от съзнателния си живот съм имала нездравословна връзка с храната и в един момент имах нужда това да спре веднъж завинаги.

Всеки, който е живял с някаква зависимост, знае колко ужасно е усещането нещо да има контрол над теб и да саботира волята ти, мотивацията ти и вярата в себе си. В един момент реших да взема нещата в ръце и се гмурнах дълбоко в дебрите на здравословното хранене в търсене на автотерапия. Много парадоксално, избрах да се фокусирам върху храната в опит да преборя зависимостта си към храната и това беше много мъдро решение. Това ми позволи с времето да превърна храната в свой приятел и да не се ужасявам от опасността в някакъв момент да се „подхлъзна“ и отново да загубя контрол.

Бях твърдо решена да намеря начин да живея в мир с храната и не исках и да си помислям за времето, в която всяко следващо хранене беше свързано със страх дали няма да се изкуша да се натъпча, защото съм под стрес на работа или защото имам проблеми с някой в живота си.

Давайки шанс на здравословната храна, пред мен се отвори една необятна вселена от цветове, текстури и вкусове, комбинации от продукти, термични обработки и методики за стилизиране. Започнах да използвам храната като изразно средство и да претворявам цялото си вдъхновение във физическа форма, която освен красива е безкомпромисно вкусна и напълно здравословна.

Битуват безумно много митове за здравословната храна, като например, че е еднообразна, безвкусна, скучна, скъпа, трудно достъпна, че отнема много време да се приготви и какво ли още не.

Истината е, че когато човек има нужда от оправдание, той става безкрайно креативен в това да си избере много достоверно извинение защо не му е възможно да направи нещо. Липса на време, липса на умения, липса на средства.. оправдания – колкото искаш!

Всъщност, 100% от хората, които пламенно стоят зад тези твърдения, просто нямат достатъчно информация и контекст, базират заключенията си на еднократни впечатления или просто категорично отказват да дадат шанс на нещо, което е подпечатано с етикета „здравословно“.

Аз обожавам да развенчавам митове и да преобръщам мненията на скептиците на 180 градуса, може би това е другата причина да съм пристрастена към постоянното създаване на обезоръжаващо вкусни здравословни ястия – обожавам да виждам изумените физиономии на хора, които напълно неочаквано са харесали нещо, което в миналото са заклеймявали.


Какво би посъветвала родителите, които изпитват трудности да научат децата си да не си купуват джънк фууд в училище?

Наскоро написах една статия за Психологията на детското хранене или как да култивираме у децата здравословни отношения с храната. В статията споделям, че съществуват две крайности по отношение на поведението на родителите спрямо храненето на децата им.

В едната крайност са безхраберните родители, които не вярват във важността на здравословната храна и по никакъв начин не спомагат за това децата им да се хранят пълноценно и здравословно. В другата крайност са твърде вманиачените родители, които са обсебени от това да контролират всяка хапка, която детето им приеме. За съжаление, никоя от крайностите не води до положителни резултати.

Когато сме обсебени от това детето ни да яде единствено и само одобрена от нас храна, това дете започва да живее с усещане за лишение и ограничение. Когато то попадне в социална среда, където негови връстници ядат всякакви „привлекателни“ неща в шарени опаковки, а на него това му е категорично забранено, детето започва да страда от усещане, че е виновно и затова е наказано да не може да се наслади на тези иначе толкова неустоими изкушения.

Според моите наблюдения и опит в организирането на здравословни работилници с кулинарен характер за деца, в тази възраст играта е нещото, чрез чийто формат детето възприема най-добре всякакви материи, концепции, а дори и навици.

Съветът ми към родители, които се борят с това да научат децата си да се хранят добре, е да използват методика, при която чрез творчество и игри децата попадат в ситуации, в които по естествен начин опознават здравословната храна и тя става техен приятел.

Когато детето види, че може да твори с храна, когато го включим в процеса на приготвяне на храната у дома, то започва да усеща принос и съответно става много по-склонно да даде шанс на продукти и храни, които преди това е отказвало категорично.

Насилването не е начинът да убедим децата да ядат здравословна храна, точно както ограничението не е начинът да ги убедим да не ядат нездравословна.

В тази възраст е важно да намерим начина да запалим онази искрица, която вдъхновява детето проактивно да прояви любопитство и желание да опита нови неща, а игрите най-често са най-успешната стратегия. Свикнали сме да казваме на децата си да не си играят с храната, но всъщност парадоксално точно игрите с храна поставят децата в неформални и естествени ситуации, в които по ненатрапчив начин могат да научат страшно много нови неща.


Храната, която приготвяш винаги е красива, пъстра и привлекателна. Мислиш ли, че външният вид се отразява на усещането за вкус?

Аз съм голям естет и винаги съм твърдяла, че първо ядем с очите си. Ако храната не ме грабне от пръв поглед, това не изключва възможността да е вкусна. Но човешкият мозък е устроен така, че да има по-голям интерес към неща, които го привличат първо визуално.  

Другата причина за мен да е толкова важно храната да е красива е, че нямам обоняние и никога не съм имала. В този смисъл, при мен просто не съществува сценарият нещо просто да ми замирише вкусно и това да ме накара да го опитам. За мен „опаковката“ е факторът, който накланя везните ми в полза на това дали бих опитала нещо или не.

Каква е идеята на работилниците, които осъществяваш?

Основната идея както на проекта Foodie Boulevard така и на всяка работилница, която организирам, е да покажа на хора с динамично ежедневие, че здравословното готвене и хранене са съвсем постижими за всеки, независимо от заетостта, кулинарните умения и финансовите му възможности.

Както споменах, има твърде много митове за здравословната храна, които аз съм се заела да развенчавам и чрез тези работилници успявам да демонстрирам на живо защо съм толкова пламенна в своята философия и как това, което пропагандирам, може да бъде приложено в ежедневието на всеки човек, в зависимост от особеностите в дома и работата му.

Какви хора посещават твоите работилници? Има ли такива, които се вдъхновяват и след това променят стила си на хранене или готвене?

Безкрайно щастлива съм, че виждам изключително пъстра палитра от посетители и участници. Първата ми работилница беше посетена основно от дами в активна възраст и няколко от техните дечица. От там нататък, всяка следваща привлича все по-разнообразна аудитория, защото хората си дават сметка, че здравословното хранене далеч не е резервирано за млади жени.

Последната ми работилница привлече участници от 1 до може би над 60-годишна възраст – имаше десетки дечица с майки, татковци, баби и дори дядовци! Следващият месец пък ми предстои да проведа първата си корпоративна работилница, която ще бъде изцяло насочена към работещи хора от корпоративните среди, за които да прекараш 8 часа в офиса е ежедневие.

Този тип хора се сблъскват с едно съвсем различно предизвикателство, а именно как да устояват на изкушението да поръчат пица за обяд в офиса и да не посягат към вендинг машината за снаксове.

Точно тази тема ще адресираме по време на работилницата и ще видим как човек може да си спретне здравословно, вкусно и пълноценно хапване в офиса за 10тина минути и то без реално да готви и да има нужда от уреди и термични обработки.

Всяка крайност, даже и в здравословното хранене не е здравословна.

Какво би посъветвала хората, които изпадат в различни крайности по отношение на храненето?

За съжаление няма универсален съвет, който да работи за всеки. Като с всяко нещо, и крайностите в храненето са една лична битка, едно пътешествие, което човек трябва да извърви със собствена скорост и със своя личен компас.

Крайностите в храненето са като едно своеобразно махало и няма как от едната крайност изведнъж махалото да спре в средата – то има естествена траектория, която следва, а срещу физиката няма как да се борим.

Единственият съвет, който мога да дам на хора, които се борят с каквато и да е крайност, е на първо място да си дадат сметка какво стои в основата на тази крайност. В почти 100% от случаите на хранителни разстройства, те са просто външни проявления на много по-дълбоки проблеми, които трябва да бъдат адресирани. Чак, когато човек се изправи срещу тези проблеми и вземе мерки за тяхното преодоляване, всъщност може да започне да забелязва малките победи и в другата си битка.

Блогът ти е изключително популярен, постоянно го пълниш с нови вкусни, измислени от теб рецепти. Как успяваш да балансираш с него, работилниците работата и семейството?

Истината е, че е страшно трудно. Обожавам корпоративната си кариера, която е в тотално различна сфера и ми позволява да се занимавам с високо технологични концепции и материи.

Но кулинарията, здравословната храна, работилниците, общуването с хора, които искат да променят живота си – това е моята душа, моето наследство, моята философия, моят живот. Това е призвание, което не ми позволява да го оставя на заден план или пренебрегна.

Препоръчай ни някоя от твоите зареждащи закуски, даващи енергия за много активни хора.

Аз съм един огромен привърженик на палачинките и по тази причина съвсем естествено започнах да разработвам една след друга дузини рецепти за здравословни палачинки. Още един мит е, че палачинките са нещо нездравословно. Всъщност, палачинките могат да представляват едно изключително балансирано, стратегическо и пълноценно хранене, стига да обмислим как да комбинираме продуктите.

Как подхождам аз? Винаги стартирам от протеина – за палачинките си най-често избирам яйце. След това включвам въглехидрат – например половин банан и няколко супени лъжици овесени трици, от които си набавяме ценни фибри и подпомагаме перисталтиката на червата. Финално включвам „добра“ мазнина като слагам 1-2 ч.л. кокосово масло и пасирам всичко заедно.

Изпичам мини палачинки в тиган с незалепващо покритие и гарнирам с няколко лъжички мед или 2-3 обезкостени фурми. Това за мен е съвършена закуска. Безумно вкусна, страшно стратегическа и отнема не повече от 15 минути.

А  ето и още няколко идеи за здравословни палачинки, с които всеки ден от седмицата да започва с усмивка и доза енергия.                                                                                                                                                      Интервюто подготви Марина Савйовска

Напиши коментар

Препоръчани статии

Хранителната революция вече и в България

Хранителната революция на световноизвестният готвач Джейми Оливър, идва в България и ще се проведе между 19-ти и 20-ти май.

Прочети повече...

Ангелина Маркова - за пътя на едно голямо сърце

Ангелина Маркова е основателят на каузата „Моето сърце е съпричастно, “What about Yours?”, стартирала своя път от Германия и трайно установила се в нейния роден град - Пловдив.

Прочети повече...

Кандидатстването за безплатната Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България е до 30 юни

Проектът с цел да насърчава професионалното развитие на дамите, осигурявайки им възможности за качествено образование

Прочети повече...

Други събития по темата

Кулинарна работилница "Back to School"

Кулинарна работилница "Back to School"

Събития
30.09.2016
гр. София, ул. Кишинев 17
Коледна работилница за здравословни изкушения

Коледна работилница за здравословни изкушения

Събития
18.12.2016
гр. София, Бул. Цариградско шосе 115
 10-та Национална кулинарна купа България 2017

10-та Национална кулинарна купа България 2017

Събития
21.04.2017 - 22.04.2017
гр.Пловдив, бул. "Цар Борис III Обединител" 37