С лекция на Даниел Чарни откриват Центъра за дизайн, иновация, култура и креативност в София

Даниел Чарни е първото голямо име в поредицата събития Design Is в Генератор

  • С лекция на Даниел Чарни откриват Центъра за дизайн, иновация, култура и креативност в София
18.07.2017
гр. София, бул. Черни връх 47

С лекция на световно признатия съвременен дизайнер, куратор, творчески консултант и преподавател по дизайн Даниел Чарни откриват Центъра за дизайн, иновации, култура и креативност ГЕНЕРАТОР в София. Името на Чарни се свърза с проекти за институции като Royal College of Arts, новия Design Museum, Victoria and Albert Museum и The Aram Gallery в Лондон. Срещата на българската публика с Чарни е на 18 юли, вторник, от 19:00 часа в ГЕНЕРАТОР на Черни връх 47, София.

Даниел Чарни е съосновател и директор е на Fixperts - платформа, която помага за изграждането на следващото поколение дизайнери, инженери, технолози, артисти, мечтатели и агенти на промяната. Fixperts решава социални проблеми и подобрява качеството на живот на хората, чрез поправяне на продукти за ежедневието им предмети, а не с подмяната им. Програмата се прилага в над 20 държави - в учебните програми на университети и училища, в компании и институции. 

Чарни е и креативен директор на платформата From Now On, която помага на организации, институции и хора, свързани с изкуството и креативността, да дефинират визията за бъдещето си и привличането на нови публики. Между 2002 и 2010 година е главен куратор на една от най-известните галерии за нов и експериментален дизайн - The Aram Gallery. Сред проектите на Чарни е една от най-популярните изложби на Victoria and Albert Museum - ”Power of Making” през 2011 г., която привлича впечатляващите 320 000 посетители. Чарни преподава дизайн от 20 години, като между 1998 и 2012 оглавява Департамента по продуктов дизайн в Royal College of Art и е професор по дизайн в Kingston University в Англия. 

Гостуването на Даниел Чарни в София е част от DESIGN IS/ДИЗАЙНЪТ Е - серия от публични срещи с уважавани международни имена - новатори в дизайна. Форматът на ГЕНЕРАТОР има за цел да разкрие разнообразните аспекти на дисциплината и тяхното приложение за по-качествен живот. Чрез лекции, изложби и работилници публиката ще има възможността да се запознае с важни етапи от развитието на дизайна, неговите забележителни революционери, съвременни приложения, смели и предизвикващи въображението експерименти, етични и устойчиви тенденции, предстоящи нововъведения и други. 

“Фокус на ГЕНЕРАТОР като пространство и екип е да показва силата на дизайна да променя живота ни към по-добро”, казват създателите на единственото по рода си място в България. “Дизайн подходът добива нов смисъл и роля във времената на трансформация. ГЕНЕРАТОР е място за експерименти, колаборации и интелектуално стимулиране. Ще търсим практически решения чрез приложна креативност, а в центъра на подхода ни ще бъде винаги човекът.” 

Лекцията в ГЕНЕРАТОР на 18 юли от 19.00 часа е с вход 10 лв.
Подобни събития

"София диша" през юни и август

"София диша" през юни и август

24.06.2017 - 27.08.2017
гр. София
Фестивалът 180° - лаборатория за интердисциплинарно изкуство, насочена към експерименталния подход
Автопортретна инсталация на известната модна дизайерка Мариела Гемишева