Предстои второ издание на лятна ИТ академия в Бургас

15/03/2017

Предстои второ издание на лятна ИТ академия в Бургас


След успешния старт на миналогодишната Лятна IT Академия, Община Бургас започна работа по организаиране и провеждане на нейното второ издание. Този път безплатната за ученици и студенти IT академия ще се проведе от 3-ти до 31-ви юли, а всички желаещи могат да подават своите заявки за участие най-късно до 15 юни в Центъра за подкрепа на личностното развитие на адрес: ул. "Райна Княгиня" № 11.

Лятната IT Академия е по идея на кмета Димитър Николов, а целта й е в продължение на месец ученици и студенти с интерес към информационните и комуникационните технологии да развиват и надграждат своите знания и умения в областта на програмирането, графичния дизайн и разработването на мобилни приложения.

Първото издание на лятната академия премина изключително успешно, а в нея се включиха общо 80 младежи - 50 ученици и 30 студенти. В края на обучението си всички получиха диплома, ваучери за закупуване на консумативи за компютри или книги, осигурени от Община Бургас.

Преподавателите са доказани специалисти от ПМГ "Акад. Н. Обрешков", БСУ и Университет "Проф. Д-р Асен Златаров". Курсовете ще бъдат с продължителност от 60 учебни часа и отново ще се провеждат в базите на Профилирана природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков", Университет "Проф.  д-р Асен Златаров" и Бургаски Свободен Университет.

Община Бургас поема разходите за Лятната IT Академия, а обучението в нея е абсолютно безплатно за участниците. Идеята на всяко следващо издание на Лятната академия е да надгражда постигнатото. Затова тази година за учениците ще има тест, с който да бъде осъществен подбор според нивото им. Участниците ще бъдат разпределени в следните категории:

 

Начинаещи:

  • 5- 7 клас - Основи на програмирането (C++);
  • 5- 7 клас - Уеб и графичен дизайн. 

 

Напреднали:

  • 6 -8 клас - Програмиране C++; 
  • 6- 8 клас - Уеб дизайн; 
  • 9- 11 клас - Уеб програмиране. 

 

Студенти:

  • Курсът в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" е на тема "Java програмиране и създаване на приложения за Android"; 
  • Курсът в Бургаски Свободен Университет е на тема "Разработване на Уеб и мобилни приложения". 

 

В последните няколко години Община Бургас целенасочено и планирано инвестира в обучението и развитието на млади и висококвалифицирани IT специалисти, тъй като основното условие за сериозни инвестиции в този бързоразвиващ се и динамичен сектор е наличието на достатъчно професионално подготвени кадри. В отговор на очакванията на бизнеса и засиленият интерес от компании в IT сектора и аутсорсинг индустрията към Бургас, Общината реализира редица проекти в това направление - безплатна Лятна IT Академия, стипендии за 60 студенти, обучаващи в IT специалниости в двата местни университета, начално компютърно обучение в детските градини, IT Академия на немски, ежегодни технологични състезания за разработване на софтуерни проекти, свързани с технологиите - Хакатон, различни конференции и полезни обучения.

 


* Повече подробности за записването в Лятната IT Академия, може да откриете тел.: 056 844 551  Директор; тел.: 056 843 643 пом.-директор и тел.: 056 844 549 или на e-mail: cplr_burgas@abv.bg

Напиши коментар

Препоръчани статии

Лятната IT Академия в Бургас стартира

Стартира обучението за младежи, записани в Лятната IT Академия, организирана в Бургас от Община Бургас.

Прочети повече...

Община Бургас превръща старите самолети край “Сарафово” в интерактивен музей

Предвижда се той да заработи на 29 юни, когато отбелязваме 70 години Българска гражданска авиация

Прочети повече...

Младежи се консултират как да ръководят финансовото си състояние

Младежи от Бургас се консултираха какво трябва да знаят, преди да изтеглят заем.

Прочети повече...

10 български града бяха определени за поставяне на атарктивни публични локации

След оспорвана конкуренция от 30 предложения бяха избрани локациите за проекта The Spot

Прочети повече...

Четирима варненци спечелиха билети за концерта на MTV от „Варна – Европейска младежка столица 2017”

Четирима зрители на Пролетния фестивал "The Stage", организиран от „Варна – Европейска младежка столица 2017”, станаха притежатели на билети за дългоочаквания концерт на MTV.

Прочети повече...

Рекордно участие на млади предприемачи в „ТФ фест 2017“

Бъдещите мениджъри показват фантазия и изобретателност в презентирането и маркетинга на ученическите фирми по време на панаира „Млад предприемач“.

Прочети повече...

Цветното изложение в Бургас с истинска цветна феерия

Причудливи растителни арт инсталации вече радват посетителите

Прочети повече...

"Клуб малки откриватели" на National Geographic KIDS отново ще обиколи България

National Geographic KIDS за трета поредна година отправя предизвикателство към всички любознателни деца в нашата страна

Прочети повече...

Как да се популяризираме в интернет? Съвети на топ специалисти от България

За всеки бизнес рекламата в интернет вече е една от най - продуктивните стъпки към увеличаването на потребителите, както и към установяване на трайни отношения с клиентите. Тук ви представяме няколко съвета от специалисти областта.

Прочети повече...