"Празник на Розата" - колорит, традиция и настроение

Събитията към празника са без аналог, с установени дългогодишни традиции и са изключително атрактивни не само за туристите, но и за българите.

  • "Празник на Розата" - колорит, традиция и настроение
25.05.2017 - 04.06.2017
Карлово


"Празникът на розата" е един от най-колоритните фестивали, който е посветен на красотата и уханието на българската роза и се провежда в няколко български града. Събитията към празника са без аналог, с установени дългогодишни традиции и са изключително атрактивни не само за туристите, но и за българите. Тази година малки и големи отново ще се забавляват  с кукери, танци с рози и народни песни от цяла България. Ароматът на рози ще залее улиците и полята на няколко български града още от май месец, а празничната обстановка ще съпътства всеки един град взел участие в празниците. Тази година празници на розата ще има в Карлово, Казанлък, Стрелча и други градове, които пазят тази изключителна традиция в своя календар.


На снимката: след розобера в Карлово, новата Царица на Розите бива коронясната от предишната чрез специален ритуал

Празникът на розата в Казанлък ще бъде с най-дългата програма. Той започва от 12- ти май с традиционния конкурс "Царица Роза" и завършва на 4-ти юни с фестивал. Розобер ще има в 5 села около града, а пълната програма можете да разгледате на официалния сайт на Казанлъшкия Празник на Розата тук. 

Карлово е обявил един ден в своята програма за празника, но пък изключително атрактивен и наситен откъм събития. Сутринта в 9:00 започва традиционния розобер в розовите градини покрай града. Именно там след кукерски и народни танци, новата царица на розите ще бъде коронясана от тази, която бе избрана миналата година чрез специален ритуал. След това празникът се пренася в центъра на града, където през целия ден има празнична програма за радост на малки и големи. Събитието във фейсбук на празника в Карлово можете да следите тук. На снимката: Кукери на розобера в Карлово


Празникът на розите в Стрелча ще бъде отново на 27-ми май, когато освен богатата празнична програма също ще има избор на Царица на Розите. По традиция "Празник на розата" се организират още и в Гурково и Павел Баня.


Подобни събития

CAMP 2017:Фестивал за електронна музика, нови медийни изкуства и пърформанс
Фестивал "Бургас танцува"

Фестивал "Бургас танцува"

02.05.2017 - 05.05.2017
гр. Бургас, площад "Св. Св. Кирил и Методий"
Капана Фест 2017 с феерия от летни емоции

Капана Фест 2017 с феерия от летни емоции

Събития
02.06.2017 - 04.06.2017
гр. Пловдив, ул. Златарска
Нощ на литературата в 12 български града

Нощ на литературата в 12 български града

Събития
10.05.2017
гр. Пловдив, Стария Град
Три шампионата по фолклор във Велико Търново

Три шампионата по фолклор във Велико Търново

Събития
11.05.2017 - 21.05.2017
гр. Велико Търново
Артистите слизат от сцената в Мини Арт Фест

Артистите слизат от сцената в Мини Арт Фест

16.06.2017 - 26.06.2017
гр. София, Борисова градина
Фестивал на лавандулата за първи път в Карлово
Newsletter