"Празник на Розата" - колорит, традиция и настроение

Събитията към празника са без аналог, с установени дългогодишни традиции и са изключително атрактивни не само за туристите, но и за българите.

  • "Празник на Розата" - колорит, традиция и настроение
26.05.2018 - 03.06.2018
Карлово


"Празникът на розата" е един от най-колоритните фестивали, който е посветен на красотата и уханието на българската роза и се провежда в няколко български града. Събитията към празника са без аналог, с установени дългогодишни традиции и са изключително атрактивни не само за туристите, но и за българите. Тази година малки и големи отново ще се забавляват  с кукери, танци с рози и народни песни от цяла България. Ароматът на рози ще залее улиците и полята на няколко български града още от май месец, а празничната обстановка ще съпътства всеки един град взел участие в празниците. Тази година празници на розата ще има в Карлово, Казанлък, Стрелча и други градове, които пазят тази изключителна традиция в своя календар.


На снимката: след розобера в Карлово, новата Царица на Розите бива коронясната от предишната чрез специален ритуал

Празникът на розата в Казанлък ще бъде в началото на юни - 1, 2 и 3-ти. Той започва с традиционния конкурс "Царица Роза" и завършва на 3-ти юни с фолклорен фестивал и карнавално шествие. Розобер ще има в 5 села около града, а пълната програма скоро ще можете да разгледате и на официалния сайт на Казанлъшкия Празник на Розата тук. 

Карлово е обявил един ден в своята програма за празника, но пък изключително атрактивен и наситен откъм събития. Сутринта на 26-ти май в 9:00 започва традиционния розобер в розовите градини покрай града. Именно там след кукерски и народни танци, новата царица на розите ще бъде коронясана от тази, която бе избрана миналата година чрез специален ритуал. След това празникът се пренася в центъра на града, където през целия ден има празнична програма за радост на малки и големи. На снимката: Кукери на розобера в Карлово


Празникът на розите в Стрелча ще бъде отново на 26-ти май, когато освен богатата празнична програма също ще има избор на Царица на Розите. По традиция "Празник на розата" се организират още и в Гурково и Павел Баня.


Подобни събития

"Моето сърце е съпричастно" с благотоврително бягане в Пловдив