Петьо Петков: В DroneUp Festival участват над 30 държави с 60 филма.

20/08/2017

Петьо Петков: В DroneUp Festival участват над 30 държави с 60 филма.


Петьо Петков е инициатор и организатор на Drone Up Festival, който тази година ще се проведе за втори път в Пловдив. Въпреки че Петьо е израстнал в Дания, той е родом от Пловдив и това е една от причините да създаде и инициира филмов фестивал на международно ниво именно в града под тепетата. Професията му е свързана с управлението на креативни индустрии и въпреки, че се занимава предимно с огранизирането на международни музикални фестивали в Европа, от две години насам, Петьо всяко лято посвещава работата си на това да превърне Пловдив в "Меката" на късометражните дрон филми. Работата му в тази насока е увенчана с безспорен успех. Интересът към фестивала е огромен не само от страна на участниците, но и от страна на всички, които чакат с нетърпение да погледат филмите на екрана на Римския Стадион и мислено да полетят в небето.

Няколко дни преди второто издание на фестивала в Пловдив, Петьо ни разказва за същността на фестивала, за избора на града и за новите атракции, които предвижда фестивала за всички пловдивчани и гости на града, които ще бъдат част от него на 25-ти и 26-ти август.


Как се зароди идеята за фестивал с късометражни филми от дронове?

До скоро нямах много общо с дроновете. Идеята за фестивала възникна случайно, от хора в обкръжението ми, които са запалени по дроновете и постепенно ми отвориха очите за красотата на това ново изкуство. От друга страна видях, че няма много такива събития дори на световно ниво и реших, че това трябва да се направи сега, когато тази технология вече се развива светкавично бързо. Решихме да хванем тенденциите и да направим нещо интересно в България. 


Защо избра именно Пловдив за провеждането му?

Първоначалната идея на фестивала тръгна от "Европейската столица на културата" и беше той да се развие паралелно с европейските столици на културата, като всяка година се осъществява на различни места, но впоследствие ни хареса, че го правим именно тук -  една част от света, която не е традиционна за масовите международни събития и ни хареса да сме малко аутсайдери дори на международен план. Идеята е Пловдив да се развие като европейски епицентър на този вид изкуство.


Кои са участниците във фестивала?

Държави участват от всички краища на света, около 30, с над 60 филма. Останахме изненадани, че още от първата година имаше супер голям международен интерес към този фестивал от дрон творци. От една страна се дължи на това, че сме едно от първите събития за дрон кинематографията, но мисля, че най-големият ни плюс е, че сме единствени по рода си от гледна точка на това, че сме публично събитие. Ние правим фестивала на улично ниво, достъпно за всички хора, докато повечето фестивали се правят за елита на филмовата индустрия, без творбите на създателите на филмите да достигнат до повече очи. 


Как успявате да подберете най-интересните филми?

Филмите, които се излъчват при нас обикновено не са при нас на световна премиера, но са подбрани от хора и жури от световно ниво. Миналата година председател на журито беше Златин Радев, номиниран за "Оскар:, а тази е Стивън Флин, който има голям брой "ЕМИ" награди като продуцент на филми. Журито е на ниво и те подбират най-добрите филми за фестивала.


Кое е най-голямото предизвикателство пред теб в процеса на организирането на фестивал от такъв мащаб?

Ако гледаме от скучната гледна точка, винаги най-голямото предизвикателство за един организатор са финансите, но ако гледаме от по-обща гледна точка, мисля че предизвикателството е да намериш точния баланс между скучната логистика на едно събитие и и креативната му част, така че да стане не само добър фестивал, но и да стане интересно. Аз съм прагматик, който се старае да организира едно перфектно събитие и заради това балансът между креативността и логистиката е най-интересната точка на моята професия.


Има ли аналог на DroneUP по света?

Има фестивали, които се фокусират към дрон филмите. Първият в света е в Ню Йорк, но интересното за него е, че тази година е третото му издание, т.е. не е създаден много преди нас. Точно това е хубавото на дроновете - те се използват за цивилни цели съвсем от скоро. Дроновете открай време се използват за военни цели , но последните 4-5 години стават достъпни за хора като мен и теб като инструмент на креативност. До скоро не е имало достатъчно филми, за да се направи фестивал. Сега тепърва започва този интерес към такъв тип мероприятия и затова ние едва ли не сме вторите в света, които правят дрон фестивал и то на българска земя. 


Всяка година правите нови атракции. Какво е ще представлява летенето на дрон, което сте предвидили за тази година?

Целим всяка година фестивала да се развива в нови посоки. Тази година може би най-интересната посока е, че организираме два дена в дневна програма, където всички ще могат да вземат участие, като летят сами с дрон или по-точно като  управляват дрон. От една страна това звучи малко опасно, но от друга страна интересно. Всичко ще се случва под контрола на един от най-добрите дрон пилоти в България и управлението ще бъде под формата по-скоро на уъркшопове и уроци по летене, отколкото управление на своя воля, защото не е толкова лесно да управляваш дрон, макар и да звучи лесно.

Предвидили сме още и най-различни активности като уъркшопове за летене; експо, където хората  могат да видят машините, да ги закупят, ако желаят; ще има състезателно летене с дронове работилница за малки и големи, които ще могат сами да си глобят самолети. Напълнили сме програмата от 10 часа до 17 часа в МОЛ Пловдив с най-различни неща - интересни и интерактивни за всички.

Също така вместо да се задоволим само с екрана в Римския Стадион, ще направим още един екран до стадиона Dronе Up and Down. Идеята е хората да гледат филми снимани от небето с поглед към небето, като екранът ще бъде опънат хоризонтално, така че хората да могат да гледат директно нагоре към небето. 

Интервюто взе: Марина Савйовска

Напиши коментар

Препоръчани статии

Ангелина Маркова - за пътя на едно голямо сърце

Ангелина Маркова е основателят на каузата „Моето сърце е съпричастно, “What about Yours?”, стартирала своя път от Германия и трайно установила се в нейния роден град - Пловдив.

Прочети повече...

Стоян Стоянов: Фотографията е възможност да се вглъбиш в това което правиш и да си починеш истински от изминалия ден

Стоян Стоянов е фотографът, който направи красотата на зимен Пловдив световно известна с фотография, която спечели един от конкурсите „Светът отвисоко” на руското издание на National Geographic.

Прочети повече...

Петко Танчев: 3D мапингът е за да създава все повече красота в сетивата на хората

Петко знае как да пренареди аспектите на физическата действителност, използвайки я като платно, където да създаде дигитално съдържание чрез генеративни образи, интерактивни системи, UI, анимация и видео.

Прочети повече...

DroneUp Festival отново представи на Пловдив света от птичи поглед

Може би единственият дрон филм за Мароко бе представен пред широката аудитория в категорията за “Пътуване и Куктура”, а български филм "Кукери" от Широка Лъка грабна сърцата на българската аудитория.

Прочети повече...

Любомир Сергеев за пътя на вдъхновението в рекламната фотография

Кумир, идол и вдъхновение за българските фотографи. Това са само част от определенията за Любомир Сергеев. В това интервю той споделя какъв е пътят на неговото вдъхновение и кой е неговия извор на брилянтни рекламни идеи.

Прочети повече...

Други събития по темата

НОЩ/ ПЛОВДИВ 2017 за първи път ще се осъществи в три вечери

НОЩ/ ПЛОВДИВ 2017 за първи път ще се осъществи в три вечери

15.09.2017 - 17.09.2017
гр. Пловдив, Център
Drone Up - филмовият фестивал за най-добрите дрон филми

Drone Up - филмовият фестивал за най-добрите дрон филми

Събития
25.08.2017 - 26.08.2017
гр. Пловдив, ул. „Христо Г. Данов“
One Dance Week с издание извън познатото за своя юбилей

One Dance Week с издание извън познатото за своя юбилей

23.09.2017 - 17.10.2017
гр. Пловдив, ул. Гладстон 15