NowWeMOVE за активен начин на живот е привлякла над 1 милион българи в последните 5 години

04/04/2018

NowWeMOVE за активен начин на живот е привлякла над 1 милион българи в последните 5 години


Броят на физически активните българи се увеличава спрямо 2013 година на фона на спад в останалите страни в Европейския съюз. Общият процент на европейските граждани, които никога не практикуват спорт или физическа активност се е повишил от 42% на 46% от 2013-та до сега. За сметка на това,  България е сред държавите, в които той е намалял (-10%). Това сочат резултатите от тематично проучване относно спорта и физическата активност на Евробарометър по поръчка на Европейската комисия. Mониторинговият доклад бе представен преди броени часове в София, по време на Европейски спортен форум 2018.

Проучването показва, че има спад във физическата активност на европейците:  почти половината от анкетираните заявяват, че никога не практикуват спорт.  

България, Гърция и Португалия (68%) държат класацията, следвани от Румъния (63%) и Италия (62%). В скандинавските страни само малка част от анкетираните никога не практикуват спорт: Финландия (13%), Швеция (15%) и Дания (20%). Това са съответно страните, в които анкетираните са физически активни редовно:  69% във Финландия, 67% в Швеция и 63% в Дания.

Само в шест страни се отчита намаляване на процента на тези, които никога не спортуват – Малта (-19 %), България (-10 %) и Кипър (-8 %).

На фона на този спад във физическата активност в ЕС, в България се наблюдава позитивна промяна, където само кампанията NowWeMOVE на „BG Бъди активен“ е привлякла над един милион българи към каузата за активния начин на живот.

Въпреки продължаващата негативна тенденция за масово обездвижване, позитивна промяна се наблюдава и тя oсновно се дължи на кампании на местно ниво, които насърчават активния начин на живот.

Важна роля за промяната в нагласите на българина и увеличаването на броя на онези, които осъзнават колко важна е борбата със заседяването и липсата на физическа активност, има кампанията NowWeMOVE.

Представително национално социологическо проучване на ИФПИ на BG Бъди активен, може да послужи за истинско доказателство, че кампанията NowWeMOVE има важна роля в борбата със заседяването и липсата на физическа активност, и положителната промяната от 10% в нагласите на българина.

Процентът  на гражданите, които са чували за инициативи и кампании на BG Бъди Активен е 32% т.е. всеки пети от тях.  Тези, които са участвали в тях -13%, или близо 1 млн българи. Данните показват важността на всяко усилие в подкрепа на физическата активност, което е положило сдружение BG Бъди активен, координатор на кампанията за България.

От 2012 година насам  BG Бъди активен работи усилено, за да запали  хората да се движат повече. За тези 5 години, чрез стабилно изградена мрежа от партньорски организации, агенти на движението от НПО сектора и доброволци, зад гърба си сдружението има близо 2000 събития в над 200 населени места в България, и над 1 млн участвали.

На 25 април 2018 г. предстои да се случи Международен ден без Асансьори. 

Той ще бъде организиран за четвърта поредна година в България. Всяка следваща година участниците в инициативата се увеличават, расте броят и на нейните посланици: институции, медии, обществени личности.Напиши коментар

Препоръчани статии