Национална кампания срещу стреса

STRESS AWARENESS MONTH се провежда за първи път през далечната 1992г. 26г по-късно в България ще се проведе първото подобно национално събитие - „Месец, посветен на справянето със стреса“.

  • Национална кампания срещу стреса
01.04.2018 - 26.04.2018
гр. София

През април ще се проведе инициативата “Месец, посветен на справянето със стреса” (Stress Awareness Month 2018 ). За първи път в България около каузата се обединяват 200+ клуба, терапевти, доктори, артисти и специалисти. Повече от 400 събития в цялата страна ще информират населението за това какви са ползите и рисковете от стреса в ежедневието. Част от решенията, които те ще предложат по време на кампанията за справяне с рисковете от прекомерния стрес са: анти-стрес терапии, Боуен терапии,  безплатни консултации от психолози за здравни, социални и педагогически специалисти, хлебни терапии, йога практики, походи сред природата, театрални постановки, монаси от Шаолин, арт сесии за деца, танцувални медитации, тату терапии,  анти-стрес хранене, солни терапии, водени медитации, фестивали, семинари, уебинари и много други. Повече от 80% от събитията са направени специално за инициативата и голяма част от тях са напълно безплатни.

  “Всеки ден при нас идват хора, страдащи от болести в следствие на прекомерния стрес. Хората често не са запознати с рисковете, а повечето не знаят колко много варианти има за справяне с проблема. Затова решихме да запретнем ръкави и да направим информационна кампания по въпроса. И така се роди инициативата Stress Awareness Month 2018. Сега хората могат да посетят платформата и да намерят събитието и терапията, които ги вдъхновяват“, казаха Емилия Крушков, основател на Център за управление на стреса „Серенити“  и Тоня Благоева, основател на Център „Терапи Боуен“ . Двете млади дами са се нагърбили с не леката задача да ангажират професионалисти от цяла България, които да проведат съответни на каузата събития в рамките на април. Цялата информация и график с дейностите са качени на платформата.   

Някои интересни акценти от програмата са например Шаолинските монаси ( на 26.04), постановката „Приятно ми е, Ива!“ (на 29.04), детски ритрийт (01.04), тонова акупунктура (09.04) стрес и хранене (02.04). В графика ще намерите и други събития, предлагащи решения като солни терапии, хлебни терапии, Боуен терапии, фестивали, посветени на здравето и личностното израстване, безплатни консултации за медицински, социални и педагогически специалисти и много други.

На 1.04  от 17:30ч. се дава старт на инициативата в Пловдив със събитието "Лъжите за стреса" 

На 02.04 от 19:30ч. се дава старт на инициативата в София с театралната постановка "Приятно ми е, Ива!"


STRESS AWARENESS MONTH се провежда за първи път през далечната 1992г. Организацията The Health Resource Network стартира кампанията с цел да се обясни на обществото, какви са ползите и рисковете от стреса в ежедневието. 26г по-късно в България ще се проведе първото подобно национално събитие, сме кръстили „Месец, посветен на справянето със стреса“. Повече за STRESS AWARENESS MONTH 2018 може да видите тук.

Събитията се организират от Емилия Крушков, сертифициаран психолог работещ в сферата на превенция и управление на прекомерния стрес, тревожности и разстройства и Тоня Благоева - Боуен терапевт, констелатор, рехабилитатор и лектор по въпросите свързани с прекомерния стрес.