Конкурс търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин

11/02/2018

Конкурс търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин


Най-големият в света конкурс за комуникация на науката "Лаборатория за слава FameLab" търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. Кастингите за националния кръг на конкурса тази година ще са в Пловдив на 24 февруари и в София на 10 март. Българският финал ще бъде по време на Софийския фестивал на науката през месец май, а националният победител ще представи страната на международния финал в Обединеното кралство.

България отново ще участва в най-големия в света конкурс за комуникация на науката "Лаборатория за слава FameLab". Създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, конкурсът вече 12-та година събира млади учени от цял свят, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. България участва още от самото му начало, благодарение на партньорството между Британски съвет и Министерството на образованието и науката. Кастингите за националния кръг на конкурса тази година ще са в Пловдив на 24 февруари и в София на 10 март, а записването вече тече онлайн на сайта на Британски съвет в България.

"Лаборатория за слава FameLab" търси млади учени, които вдъхновяват хората да погледнат на света с различни очи. Всеки участник се явява с 3-минутно представяне на научна тема по свой избор, а оценяването е според златното правило на трите "Cи"-та (от английски език): Content (съдържание), Clarity (яснота) и Charisma (харизматичност). Кой може да участва? Целта на конкурса е да докаже, че за наука може да се говори пред неспециализирана публика по разбираем и забавен начин, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да са на възраст над 21 години и да учат или работят в областта на природо-математическите и инженерни науки. Могат да са и преподаватели по съответните предмети в училище, докторанти и специалисти във ВУЗ, изследователски институти и институции, които ползват приложна наука, или студенти със задълбочени познания и опит в своята област. 

Конкурсът се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Форматът на представяне е по избор на кандидата – може да включва експеримент или дори песен, танц, поезия, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития, могат да представят както собствени изследвания на кандидатите, така и на други учени. Жури от учени и журналисти следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично. 

Пълна информация за условията за участие, съвети за подготовка и онлайн формуляр за регистрация може да намерите на уебсайта на Британски съвет тук.

Кастинги 2018 :

Пловдив – на 24 февруари 2018 г. от 10:30 ч. в Bee Bop Café ·

София – на 10 март 2018 г. от 10:30 ч. в зала Алма Алтер, СУ, Ректорат Майсторски клас

Всички финалисти от кастингите ще преминат майсторски клас по комуникация на науката, воден от британски експерт, който ще се състои на 14 и 15 април 2018 г Национален финал След като преминат майсторския клас, финалистите ще участват в националния финал на конкурса, който ще се проведе в рамките на Софийския фестивал на науката, в периода от 10 до 13 май 2018 г. Националният победител ще представи България на международния финал в Обединеното кралство, който ще се проведе по време на Челтнъмския фестивал на науката, в периода от 5 до 10 юни 2018 г. Националните издания на конкурса "Лаборатория за слава FameLab" във всяка от участващите държави се организират чрез местните офиси на Британски съвет.

В България основни съорганизатори са Британски съвет и Министерството на образованието и науката. Партньори на конкурса са Столична община, форум "Демокрит" и в. Аз-буки. 

Напиши коментар

Препоръчани статии

Теодор Ушев с първата си в България изложба - инсталация с миксирана реалност през февруари

Рисунки върху спасителни термични одеала и видео арт и първата в България инсталация с миксирана реалност включва най-новият визуален авторски проект на Теодор Ушев "Като в тъмно огледало"

Прочети повече...

Стотици деца празнуваха Световния ден на снега в Боровец

Стотици деца отбелязаха с усмивки и празнично настроение Световния ден на снега в Боровец.

Прочети повече...

Метеор отбелязва десет години творчество с богата десетдневна програма театрален маратон

Премиерата на книгата на Ани Васева и Боян Манчев „Метеор. Избрани театрални текстове“ е акцент на събитието Метеорни дни

Прочети повече...

Филмовата академия в САЩ избра български фестивал за официален партньор на наградите Oscar в Източна Европа

IN THE PALACE International Short Film Festival получава правото да изпрати предложения от три категории за официалната селекция през 2019-та година

Прочети повече...

Известни са номинираните в отделните категории от конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2017 г.

До крайния срок за регистрация в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2017 г. бяха подадени 127 регистрации от 88 личности, компании и институции.

Прочети повече...