Как и защо се случва преходът от coworking към coliving?

17/06/2017

Как и защо се случва преходът от coworking към coliving?


Coworking и coliving концепцията се заражда в САЩ, а в момента залива цяла Европа, Япония и Китай. След като и у нас се разпространи успешният модел на споделено място за работа, все повече хора със свободни професии се ориентират и към общи пространства за живеене. Преходът от coworking към coliving е естествено продължение на тенденцията за подобряване на резултатите от работата чрез промяна на обстановката и задоволяване на потребностите на хората. В България един успешен пример за това е Co-mad Coworking.

Нови поколения, нови нужди

Представителите на т.нар. поколение милениум се чувстват добре, когато работят извън офис, в coworking среда. Те успешно разгръщат потенциала си и при пребиваване в coliving пространства. Според HR специалисти причината не е, че просто искат да са сред непознати. Те искат да обменят професионален опит с тях и да общуват по друг начин с колегите си. А милениумите не ценят материалните придобивки за разлика от изживяването на различни емоции. Освен това те искат всичко да им бъде близко, „под ръка“ и да извличат максималното от всяко споделено място. Притегателни сили към coworking и coliving пространствата са и нуждата от промяна на обстановката, възможността за гъвкаво работно време, различното взаимодействие с екипа и непознати със сходни интереси.Споделените места за работа и живеене се явяват и като алтернатива на скъпите хотели или недобре оборудваните хостели. Те са проводник на нов начин на възприемане не само на работния процес, но и на начина на живот като цяло. Дигиталните технологии позволяват всяко споделено място да е многофункционално – да бъде офис, дом, клуб, ресторант… Анализатори предричат, че новото предизвикателство пред бизнеса с имоти ще са именно coliving пространствата.


Логване в coliving мрежата

Оптимизирането на физическото място е правопропорционално на разширяване на възможностите на виртуалната реалност. Така, логвайки се в нета на coliving пространството, потребителят споделя обща мрежа и общ дом с останалите обитатели на съответното място. Създава се нова общност от хора със сходни интереси и начин на работа.
Общо, споделено място

Пребиваването в coworking и coliving общностите се различава от живота със съквартиранти или с родители и е доказано по-продуктивно. В споделеното работно пространство обикновено има кой да почисти, да сготви и т.н. Взаимодействието с хора със сходни интереси също е от ключово значение за успеха на coliving модела. Всяко споделено място трябва да бъде оборудвано с общи помещения, където обитателите да се чувстват комфортно и да бъдат стимулирани да общуват помежду си, да разискват проекти и да се учат един от друг. В политиката на Co-mad е предразполагането на гостите да обменят идеи във всяко споделено място – в огромната градина с гледка към Рила, по време на кафе паузите, в общата столова и т.н. Там coliving тенденцията се развива на много добро ниво, а извадени от ежедневието в офиса, екипите стават по-продуктивни и се заздравяват отношенията между членовете им. 

Хареса ли ви идеята за coworking и coliving?  Свържете се с Co-mad Coworking за повече информация. Това е атрактивен комплекс сред природата, близо до Благоевград, който ще ви предостави всичко необходимо да работите, почивате и да се наслаждавате на коренно различен начин на работа.

Как се работи в Co-mad? Вижте тук.
Напиши коментар

Препоръчани статии

Други събития по темата

Опознай co-mad, за да го обикнеш

Опознай co-mad, за да го обикнеш

Събития
29.05.2017 - 31.05.2017
село Железница, обл. Благоевград