Как да смените професията си в 6 лесни стъпки.

03/08/2016

Как да смените професията си в 6 лесни стъпки.

Снимка: freepik.comНе ви харесва това, с което се занимавате или пък просто искате да придобиете допълнителни знания и умения на друго поприще, прочетете как да специализирате в друга сфера тук.

 

В живота на всеки човек идва време за равносметка, когато разбира дали това, което върши и работи е професията, с която би искал да изкарва своята прехрана до края на дните си. Ако сте едни от тези, които са осъзнали, че не желаят да работят и ден повече старата си работа, не се притеснявайте, не сте единствените. Тук ще ви подскажем в няколко съвета какво да предприемете в случай, че окончателно решите да прекратите досегашната си работа и да се отдадете на новото си призвание. 

 

 

 Едни от най-популярните причини хората да сменят сферата на своето професионално развитие: 
 

Промяната като част от живота. Минавайки през различни етапи от своя живот, човек се променя. Колкото повече време минава, толкова повече се       променяте и е съвсем нормално да не ви се работи това, което сте искали преди 10 години. Вие израствате и се учите от всичко, което ви се случва. Постепенно вашите възгледи, желания и приоритети също се променят и всичко това е напълно нормално . Когато решите, че настоящето не ви дава достатъчно възможности да се разгърнете професионално, промяната в професионалния ви живот се превръща като съвсем логично следствие на всичко това. 


Чуждо влияние. Преди години сте избрали професия, повлияни от мнението на родители, роднини , приятели. Често се случва децата да се влияят от чужди съвети и наставления и това също е в реда на нещата, докато обаче порасналото дете не разбере, че избраната специалност всъщност не му е интересна и направи своя осъзнат избор на професия. Ако сте поели по път, определен от други, съвсем възможно е да ви досади заниманието с определената професия и да пожелаете да се насочите другаде. 

Професията ви е излишна. Живеем в дигитално време, а роботизацията свежда нуждата от работна ръка в определени сектори до минимум. Някои от професиите постепенно започват да се заличават, а други нови да се появяват и ако вашата също е застрашена от изчезване, значи е време да се замислите за промяна, която се налага. 

 

                                                           Какви са стъпките, които можете да предприемете , за да смените своята професия: 


1. На първо място не бързайте да напускате работа преди да сте започнали новата си дейност.
 Учете се в движение, дайте си време за настройка или поне се опитайте да го правите, за да стане преминаването плавно и безболезнено за вашите финансови постъпления. Напускането е най-лесното, но не е препоръчително докато сте все още без опит в новата сфера. 

2. Учете се. Не е нужно да кандидатствате за студент наново в някоя университетска специалност. Предлагат се достатъчно курсове, които издават и сертификати и даже често организаторите на тези курсове дават впоследствие възможности за работа. Ако потърсите внимателно, ще намерите правилните обучения. Използвайте интернет и търсете отзиви от вече завършили курсисти за качеството на съответните курсове. 

Ако нямате финансовата възможност за това сега, не е проблем. Тук, при нас ще можете да се информирате за редица безплатни обучения от различни направления, организирани с цел подпомагане на хората и бизнеса в България. Участвайки в тях, ще можете без да изразходвате средства да установите дали материята ви е лесна, ясна, или ще ви е нужно по-задълбочен курс по темата. Публикуваме и платени обучения, много от които предоставят и сертификат на завършилите.  . 


3. Ходете на различни събития, свързани с тематиката на това, с което искате да се занимавате. Семинари, конференции, уъркшопи, пленери, проучете сайтовете, които могат да ви дадат информация по темата и се регистрирайте за техните бюлетини. Като канал за популяризиране на тези събития, ние също публикуваме доста от тази информация, така че ще ви държим в течение в случай, че сте ни харесали във фейсбук, посещавате сайта ни, или сте се регистрирали да получавате бюлетина ни за най-актуалните събития. 

4. Практикувайте. Ученето както знаем никога не е достатъчно, както и самообучението, ако сте предприели такова. Намерете стаж в някоя компания или се запишете като доброволец в известна организация, за да имате възможност да практикувате своята нова професия преди да се позиционирате като специалисти. Стажовете са изключително полезни за придобиването на специфични умения и знания, а като доброволец ще имате възможност да установите трайни контакти със специалисти от интересуващата ви професионална област. 

5. Скрити или явни таланти. Няма човек без таланти. Ако помислите добре, можете да откриете минимум 5 неща, които да използвате като свой талант. Помислете какво умеете да вършите добре в свободното си време и как можете да го приложите в своите нови занимания. Дали можете да рисувате, снимате или да правите красиви декорации - всяко едно от тези умения ще ви помогне да се справяте добре със своята желана професия, стига да измислите как да го приложите. По този начин си гарантирате, че това умение ще ви носи и удоволствие, и по-добро изпълнение на работата. 

6. Намерете подобна на вашата професияАко сте музикант можете да отворите звукозаписно студио; ако сте фотограф, можете да стартирате като графичен дизайнер. Използвайте принципа на зъбните колела. Захванете едно зъбче от съседното колело и задвижете машината. Не е нужно да скачате от една професия в друга, която няма нищо общо с вашата практика. Даже и желанието ви да е такова, направете го постепенно, като ползвате преимуществата, които ви дава настоящата ви длъжност.                                                   


Най-важното е да не се страхувате и да експериментирате. Все пак най-лошото, което може да стане ако не успеете, е да се върнете към старото си призвание, така че бъдете смели. Не спирайте да се стремите към по-доброто и към промяната. Този стремеж все пак движи нашия свят. 

Понякога пазара на труда сам изисква и налага хора от една специалност да се насочат към друга принудително, просто защото в момента няма търсене на това, което те умеят. От друга страна често се случва други самоинициативно да търсят новата си професия. Ако имате интересни истории на хора, изградили кариера, сменяйки своята длъжност, споделете с нас в коментарите. 

 

Напиши коментар

Препоръчани статии

Защо умението емоционален контрол е ключов за успеха на всеки от нас.

С какво е важен емоционалният контрол, как експериментът на Уолтър Мишел го е доказал преди половин век и няколко лесни стъпки за изграждането му.

Прочети повече...

За съвременните ренесансови хора или тези, които имат много професии и качества

Терминът мултипотенционалисти описва хората, които имат множество качества. Защо те са част от днешните иноватори и една от причините светът да се развива, четете тук.

Прочети повече...

Как да оставим добро първо впечатление

Според изследвания първото впечатление е най-важно. Причината за това е, че много често то остава и след като вече опознаем човека отсреща. Ето и някои от най-важните моменти, върху които е добре да се концентрирате преди да започнете да общувате с някого за пръв път.

Прочети повече...

EDIT.bg – Бизнес мрежата на дигиталния сектор.

Целта на EDIT.bg е да обедини организациите, работещи в дигиталната сфера, като се създаде една общност, която да превърне България в иновационен център.

Прочети повече...

Споделеното работно място – център за идеи или център за събития

Светът е дигитален. Понякога една добра интернет връзка е напълно достатъчна, за да се върши работа. Защо споделеното работно място е идеалният избор за всеки начинаещ предприемач, четете тук.

Прочети повече...

4 вдъхновяващи видеа от първото издание на TEDex Varna 2016

Тук подбрахме 4 от най-интересните речи от TEDex Varna, благодарение на които ще разберете защо събитие от такава класа си заслужава вниманието и посещението. Насладете се на най-доброто от най-доброто, като чуете любимите ни лекции.

Прочети повече...

За бъдещето на професиите и професиите на бъдещето

Свидетели сме как работата си губят много тесни специалисти в резултат на роботизирането и технологизирането на много процеси и се появяват още толкова нови места за друг вид професионалисти. За това кои са те и каква е тенденцията в областта на човешките ресурси, четете тук.

Прочети повече...

Работодатели от „Тракия икономическа зона“ с иницитаива за привличане на кадри от цялата страна

Идеята на иницитаивата е да се даде възможност за работа на таланти и кадри от районите с висока безработица.

Прочети повече...

Златни правила за успеха на начинаещите фотографи

Как да направите така, че снимките ви да предизвикват удоволствие не само за вас, но и за околните?

Прочети повече...

Тайните на страхотните презентации

За да може да презентирате добре е нужно не само вие да бъдете добре изграден лектор, но и да умеете да създавате добри презентации. Как да направите това, четете тук.

Прочети повече...

Световното издание за ораторски умения Toastmasters Club, активно и в България

В България има три активни клуба, отворени за посетители и нови членове – Biz Labs Toastmasters Club в град Пловдив, Business park Toastmasters Club и Sofia Toastmasters Club в град София.

Прочети повече...

Топ 5 области, които привличат българите с опит в чужбина за кариера в България

Квалифицираните българи, получили образование в чужбина, все по-често търсят опции за връщане в България и реализация тук.

Прочети повече...