Как да оставим добро първо впечатление

11/07/2016

Как да оставим добро първо впечатлениеСпоред изследвания първото впечатление е най-важно. Причината за това е, че много често то остава и след като вече опознаем човека отсреща. В случая първото лошо впечатление е доста по-трудно да се промени, отколкото доброто. Лесно е да се направи лошо впечатление, а за доброто се искат малко повече усилия. Ето и някои от най-важните моменти, върху които е добре да се концентрирате преди да започнете да общувате с някого за пръв път.


 Усмивката. Разбира се. Къде без нея? Независимо как се чувствате към момента на запознаване или общуване с някой, усмивката трябва да бъде там. Може да тренирате вкъщи да се усмихвате без повод. Ако работата и живота ви са свързани с много контакти с хора, тренировката е много полезна. Дори когато говорите по телефона с някого, добре е да се усмихвате, защото дори да не се вижда, винаги се чува когато с нас говори ведър и усмихнат глас. Компетентността и кадърността не струват нищо, ако не са поднесени с усмивка. Никога няма шанс да прекалите с усмивката или да досадите с нея.


Назоваването по име след запознанството също е добър подход, но тук имаме една удивителна. Името, особено ако е малкото, не бива да се повтаря често в никакъв случай. Добре е в течение на разговора да го споменете веднъж, два, но повече би дразнило. Това е маркетингов подход на хора, които обикновено се опитват да продадат нещо. Даже и вие да сте от тези хора, използвайте го разумно. Назовавайки човекът, с когото разговаряте по име показвате, че знаете с кого разговаряте, показвате заинтересованост, а той/тя ще се чувства по-ангажиран щом не е просто поредния безименен клиент (познат), но е нужно да се ползва с мярка. Повече от 2 пъти в разговор може да бъде дразнещо. Обикновено се препоръчва да се обърнете към събеседника си по име в началото и в края на разговора.

 Комплименти. Също като назоваването по име. С мярка. Страхотно е ако можете и умеете да правите комплименти. Ако не можете, а държите да правите добро впечатление, опитайте се да се научите. Добре е да не звучат изкуствено или в неподходящ момент. Комплиментът, който  е към жена или мъж може да ви извиси в очите и да ви срине, в случай че не подходите правилно. Ако не сте убеден как да подходите, хвалете. Хвалете как домакина е подготвил всичко за гостите, хвалете как събеседничката ви е подбрала цвета на чантата и маникюра си, хвалете как бизнесменът срещу вас е създал име само за една (пет, десет) години, хвалете хората, хвалете това, което виждате и то искрено. Питайте ги как са го постигнали, говорете за тях. Всеки иска да слуша за себе си хубави неща. Ако преди не сте обръщали внимание на тези неща, имайте ги предвид. Оглеждайте се и мислете кое е подходящо да споменете. Не е случайна поговорката „Блага дума железни врати отваря“.


 
Чувство за хумор. Чувството за хумор в неформални запознанства сближава хората и разчупва обстановката. Ако не умеете да използвате чувството си за хумор, винаги можете просто да бъдете ведри и усмихнати. Имайте предвид, че хората са като огледала понякога. Нужно е просто да им зададете доброто настроение, за да получите отсреща позитивна нагласа. По време на официални бизнес срещи е добре да използвате хумора си след като вече важните дела са приключили и отново с мярка. Има хора, които може да не разберат ведрото ви настроение във важен бизнес момент. Тогава остава вечният номер едно - усмивката

Възпитанието. Изключително важно. За мъжете е важно да бъдат кавалери, а за жените да бъдат дами и да оставят удоволствието на мъжа да се прояви като кавалер. Не, няма да снимаме ретро филм. Всичко понякога е в малките неща. Малките жестове. Отварянето на вратата пред някоя дама или издърпването на стола не са отживелица. Това са неща, които наистина правят впечатление и то много добро. Изслушвайте събеседника си, слушайте какво говори и никога не го прекъсвайте, за да си вдигнете телефона. Баба ви може да ви пита дали сте обядвали и по-късно. Свалете си слънчевите очила по време на разговор. Контактът с очите е важен във всяка една ситуация. Уважавайте събеседника си и бъдете вежливи. Ако не са ви учили как, потърсете информация, ще ви бъде от полза винаги. Не забравяйте и вълшебните думички, както ги учат децата: Благодаря, Моля, Заповядай. Старайте се също така да не ползвате жаргон, паразитни думи или специфичен за региона диалект.

Тук е важно да се подчертае, че на бизнес среща не се очаква от мъжете да кавалерстват на дамите и все пак ако това се случи, дамата трябва да го приеме.  Във всички други случаи, кавалерството е за предпочитане

Активно слушане. Слушайте събеседника си. Почти няма човек, който да не иска да говори за себе си, за своите постижения или препятствия. Активното слушане е не когато просто слушате някого, а когато се включвате с въпроси към това, което говори. Ако не ви е интересно, можете деликатно да смените темата, но без да прекъсвате. Важно е човекът да бъде оставен да се изкаже. Не го затрупвайте с информация за себе си от своя страна. Нека има диалог и в този диалог слушайте и се включвайте с адекватни към диалога позиции.

Погрижете се за собствения си комфорт. Удобни обувки, достатъчно комфортни дрехи и минимално количество дрънкащи бижута ще ви улеснят значително и ще намалят риска от това странични обстоятелства да повлияят на вашето представяне. Добре е да предвидите това, което би ви притеснило и създало дискомфорт и ако е възможно да го отстраните преди срещата.

Хубаво е да сте настроени положително за резултата. Все пак помнете, че дори да се подготвите като по учебник за важна среща и да сте безупречни, преди всичко вие контактувате с хора, а голяма част от хората се влияят от неща като моментно настроение, лични симпатии и други обстоятелства, върху които нямате власт. Дайте най-доброто от себе си, а ако не се получи, винаги можете да влезнете в по-малкия процент от статистиките и да направите добро второ впечатление. 

Напиши коментар

Препоръчани статии

Как да смените професията си в 6 лесни стъпки.

Ако сте едни от тези, които са осъзнали, че не желаят да работят и ден повече старата си работа, не се притеснявайте, не сте единствените. Тук ще ви подскажем какво да предприемете в случай, че окончателно решите да прекратите досегашната си работа и да се отдадете на новото си призвание

Прочети повече...

4 вдъхновяващи видеа от първото издание на TEDex Varna 2016

Тук подбрахме 4 от най-интересните речи от TEDex Varna, благодарение на които ще разберете защо събитие от такава класа си заслужава вниманието и посещението. Насладете се на най-доброто от най-доброто, като чуете любимите ни лекции.

Прочети повече...

Златни правила за успеха на начинаещите фотографи

Как да направите така, че снимките ви да предизвикват удоволствие не само за вас, но и за околните?

Прочети повече...

Тайните на страхотните презентации

За да може да презентирате добре е нужно не само вие да бъдете добре изграден лектор, но и да умеете да създавате добри презентации. Как да направите това, четете тук.

Прочети повече...