Изобретатели решават проблеми на хора със специални нужди във Варна

24/07/2017

Изобретатели решават проблеми на хора със специални нужди във ВарнаВарна ще бъде домакин на технологичния маратон TOM, част от световното движение ТОМ (Tikkun Olam Makers),  който събира на едно място хора с физически предизвикателства и специалисти, които да ги разрешават.  

По своята същност ТОМ е 72-часово събитие, на което инженери, дизайнери и програмисти,  и изобретатели се обединяват, за да открият решения, подобряващи живота на хора със специални нужди. 

Така, базирайки се на концепцията за блиц-състезанията, най-новите технологии и разбирането, че "повече глави мислят по-добре от една", решенията на редица реални казуси могат да се окажат далеч по-лесни, евтини и нестандартни.

Като това за първокласника Радослав Енев, страдащ от спинално-мускулна атрофия, за когото бива разработена акумулаторна количка от болтове до тапицерия само за 72 часа, позволяваща му да променя позицията си от седнало до изправено положение и обратно. Или за Милена Иванова, която получава помощно средство (тип екзоскелет) със заключваща се става, даващо й възможност да ходи сама, а себестойността му не надвишава 200 лв. 

Тези два случая са само малка илюстрация на казусите, решени от създаването на ТОМ до днес. 

Tikkun Olam Makers, в буквален превод "Да поправим света", е глобално движение, възникнало в Израел през 2014 г. От тогава насам са проведени стотици събития, или т.нар. Makeathons, по цял свят. България също вече е част от глобалната карта на ТОМ. Първият ТОМ в България беше през април, вторият ТОМ форум предстои да е между 12-ти и 15-ти октомври във Варна. 

До 20 август се приемат заявленията за участие както на хората със специални нужди, така и на техничарите, които са призвани да сътворят физическите решения на проблемите им. 

Заявките се попълват на страницата на ТОМ България тук.


След края на ТОМ всички създадени прототипи и реализирани идеи по време на форума са достъпни в глобална open source платформа и могат да бъдат сваляни напълно безплатно от всеки един изобретател или нуждаещ се където и да било по света.

ТОМ България се организира от фондация „Култура Аними“ и фондация “Дизайн за всички  България”. Във Варна ТОМ ще бъде организиран в Техническия университет с подкрепата на "Варна - Европейска младежка столица".

Още вдъхновяващи истории от ТОМ може да проследите тук. Напиши коментар

Препоръчани статии

Създателите на революционния софтуер за далтонисти го дариха на бургаските училища

Тримата млади предприемачи имат амбицията поетапно този софтуер да бъде внедрен във всички училища на България, както и тези в страните от Европейския съюз.

Прочети повече...

Бургас е домакин на две топ хайтек събития

Най-добрите в технологичния сектор, инвеститори и местна власт ще бъдат отличени на официалната церемония Innovations, Technology & Sourcing Awards

Прочети повече...

Варненски стартъп отива на конференция в Европа

Един от четири отбора имат шанс да представят идеята си като успешен стартъп на конференция в Европа.

Прочети повече...

Edit и Google с тримесечна обиколка из страната

Роудшоуто Edit on the Road, в партньорство с Google, организира седем офлайн обучения в седем града в България, насочени към повишаването на дигиталните умения на предприемачи.

Прочети повече...

Проекти от ТОМ Варна ще се представят на Innowave 2017

Само за 72 часа бяха създадени пет различни изобретения, които улесняват живота на хората със специални нужди.

Прочети повече...