Изложби по случай 180 години от рождението на Васил Левски събират стотици българи

16/07/2017

Изложби по случай 180 години от рождението на Васил Левски събират стотици българи

Днес Националната Библиотека в София откри своите врати по случай 180 години от рождението на Васил Левски. В нея до 14 часа всички посетители ще имат възможност да видят легендарното тефтерче на Апостола, съхранено и написано прилежно с молив. 

Утре, на 17-ти юли, ще се състои изложба „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници”. Изложбата е подредена в Галерия на открито в Градина „Кристал” и ще бъде официално открита в 11.00 ч.

"Със своята политическа идеология, със своите качества на гражданин на новия свят, със своята гениалност на организатор и политик Левски изпреварва българското развитие с цели десетилетия... и ако беше живял в някоя по-голяма страна,... той щеше да бъде известен на света като един от най-големите мъже на XIX век."(проф. Николай Генчев)

Художниците обичат да рисуват Левски. До неговия образ те достигат чрез малкото запазени автентични фотографии и чрез спомените и описанията на негови съвременници.

Така например, Панайот Хитов говори за силата на погледа и сиво-сините очи на Апостола; Любен Каравелов го определя като човек честен, родолюбив и деятелен; Никола Обретенов подчертава желязната му воля и постоянство, съчетани с голямата му скромност: В обноските си към всекиго беше вежлив, учтив и любезен, не употребяваше никакви спиртни питиета, не пушеше, пиеше само чай... без работа никога не стоеше, никога не се хвалеше... не беше словоохотлив, но когато се увлечеше да говори по народните работи, беше толкова красноречив, щото омайваше слушателите си ...

Иван Вазов пише: Странно! Тоя момък, който проповядваше опасната мисъл за свобода, за борба, за смърт, който се излагаше всеки ден на опасности, тоя син на нощта, на пустинята, на премеждията, имаше весел нрав.

Настоящата изложба е само част от творческите интерпретации на някои от известните български художници. Тя разкрива и съкровеното лично съпреживяване към трагичната участ на героя, превърнал се в незаменима част от колективната памет, културата и светогледа на всеки българин.

Изложбата може да бъде разгледана в Галерия на открито в Градина „Кристал” до 25-ти юли. 


Напиши коментар

Препоръчани статии

Теодор Ушев ще режисира първият си пълнометражен игрален филм в България

Филмът е най-новият проект на аниматор Теодор Ушев, който тази година беше номиниран за Оскар за късата анимация „Сляпата Вайша“.

Прочети повече...

Филмът "Може би утре" на Мартин Илиев с голямата награда в Балчик

На специална церемония на 14-тото издание на IN THE PALACE International Short Film Festival, бяха отличени тазгодишните победители в категориите най-добър късометражен игрален, документален и анимационен филм.

Прочети повече...

Кампанията „Да върнем картините в Музея“ набира средства за реставрацията на 20 картини

Първата дарителската кампания за споделено финансиране на част от музейна колекция стартира в рамките на НОЩ/Пловдив и ще набира средства за реставрацията на двайсет непоказвани досега картини от фонда на Регионален етнографски музей в Пловдив.

Прочети повече...