Изложба на фотокниги за първи път в България

Фестивалът представя фотографията като изкуство и социална интерзона, част от съвременната градска културна среда.

  • Изложба на фотокниги за първи път в България
05.06.2017 - 19.06.2017
гр. София, ул. "Света София" 3

Първата у нас изложба на фотокниги ще бъде открита на 5 юни, от 19 часа, в Институт Сервантес в рамките на четвъртото издание на фестивала „Фотофабрика“. Tя ще бъде там до 19-ти юни, като в експозицията ще бъдат представени съвременни фотофензини, част от колекцията на испанското сдружение „Фанзинант“ /Fanzinant/. 

Като вид публикация, фензинът добива все по-голяма популярност в света. Фотофензините в настоящата изложба са един от видовете в жанра и представляват проекти на фотографи, отпечатани върху хартия. Както и при фотокнигите, тиражите им са ограничени и не се разпространяват масово. 

Платформата „Фанзинат“, която представя изложбата в България, обединява хора, заинтригувани от книги, печат и фотография. Нейните основатели поддържат уеб база с публикации, информация за събития, предмети и места, които всеки занимаващ се с приложна фотография и визуална комуникация е добре да има под ръка.   

Експонатите у нас са подбор от тяхната колекция от фотографски самоиздания, независими издания и фензини, събирани от 2010 г. до сега. 

В нея са включени първите издания, които попадат в колекцията, както и различни като метод на изработка фензини, онагледяващи разнообразни форми и естетика при направата им. Изложбата е интересна и с широкия диапазон и многообразието в съдържанието и темите на изданията – от силно активистки, до доста по-поетични. 

След изложбата на фотокниги, в рамките на Фотофабрика предстои едно от големите събития на тазгодишното издание на фестивала – изложбата на един от членовете на фотографския колектив „Магнум“ – испанката Кристина Гарсия Родеро. Под заглавие „С отворена уста“, тя ще бъде показана в Националната галерия – Двореца от 15 юни до 23 юли. Изложбата фокусира една от най-експресивните части на човешкото тяло – устата,  като изразител на пълния спектър от емоции – гняв, радост, уплаха или щастие. През годините Гарсия Родеро разширява търсенията на специфични ритуали и културни обичаи из целия свят. Нейният първи проект в България (съвместно с “Фотофабрика”) бе посветен на кукерите в Перник. Кристина Гарсия Родеро ще присъства на откриването на изложбата и ще разкаже за своята работа пред българската публика.Подобни събития

"София диша" през юни и август

"София диша" през юни и август

24.06.2017 - 27.08.2017
гр. София
Фотомаратон за втори път в София

Фотомаратон за втори път в София

03.06.2017
гр. София, ген. Йосиф Гурко 21
Безплатно обучение по киберсигурност в Бургас

Безплатно обучение по киберсигурност в Бургас

10.06.2017
гр. Бургас, Приморски парк
Благотворителна фотоизложба на Теодор Марков "Очите ви чувам"