Изложба "Stations"

Какво е усещането да си наравно у дома на няколко места по света? Или на това да се изгубиш между спирките?

  • Изложба "Stations"
09.11.2017 - 09.12.2017
гр. София,бул.”Черни връх” 2

„STATIONS“ е изложба, която проследява и интерпретира глобалната тенденция МУЛТИЛОКАЛИЗЪМ и проучва нашата създадена чрез опит и преживявания на различни точки по света идентичност с изразните средства на концептуалната мода, моден филм и изложба-пространствена инсталация.

"STATIONS"е третият концептуален проект на дизайнерска платформа „Иван Асен 22“. Успехът на първите проекти „XXSofia“ и „1,5 км …“ е безспорен. Освен многобройната публика, посетила изложбите в „Гьоте институт“ и САМСИ, двата модни филма, съпътстващи изложбите, получиха редица номинации и награди на престижни фестивали за моден филм в целия свят. Новият проект на „Иван Асен 22“  включва въздействаща върху сетивата ни пространствена инсталация с дизайнерските модели и прожекция на моден филм.

Какво е усещането да си наравно у дома на няколко места по света? Или на това да се изгубиш между спирките?  

„Вкъщи” е навсякъде и никъде.

Пътуването! Днес то е толкова постижимо, може да се случи бързо и да ни отведе до по-близки или най-далечни места. Пътуваме от любопитство към непознатото, от стремежа за откъсване от всекидневието или в търсене на същинската си идентичност, в опит да разберем самото си съществуване.  

Напускането на едно и достигането до друго място: Какво е усещането да си чужд и да нямаш твърда почва под краката си? Кога започваш да се чувстваш „вкъщи”? Как влияе пътуването и местата, през които преминаваме и които обитаваме за по-кратък или по-дълъг период от време, върху изграждането, размиването, препроектирането и новоконструирането на идентичността ни? 

И ако пътуването е търсене, а спирката – престой  за определено време на място, което отвежда до друго, какво тогава е домът?

Домът е спирката, на която се чувстваш „на място”,  независимо дали там се задържаш най-дълго или към която се завръщаш най-често. Домът е намирането. Той може да бъде преносим, да бъде чувство, човек, които носиш със и в себе си по пътя; да бъде конституиран навсякъде, изграден посредством конкретни материални неща (лични предмети) или пък спомени, усещания. Научаваш се да го разпознаваш и оценяваш чрез пътуването. И разбираш, кога и къде си „у дома”: там, където  си себе си. Принадлежащ – към нещо, някого или средата. 

Тези аспекти определят тематичната структура за разработката на дизайнерските модели, концепцията на филма и визуалната среда на изложбата. 

“STATIONS” ще се осъществи межди 9-ти ноември и 9-ти декември в Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство. Откриването ще се проведе на 9-ти номеври от 11:00 часа. 

Събитието се осъществява с подкрепата на Vivacom ARThall и Esthederm и на ABSOLUT.


Артистичен Екип:

Изложба:

идея и куратор: Нели Митева

концепция и реализация: Александър Гергинов, Момчил Тасев, Нели Митева

концептуален моден дизайн: Антония Пашова, Александър Гергинов, Георги Флоров, Диляна Иванова, Милена Начева, Наталия Живкова, Нели Митева, Силвия Цветанова, Станислава Димитрова, Цветалина Атанасова 

фотография: Боряна Пандова, Васил Танев

графичен дизайн: Боряна Драганова

пространствен дизайн: Момчил Тасев, Александър Гергинов


Филм:

камера и монтаж: Боряна Пандова

с участието на: Ирмена Чичикова

стайлинг: Александър Гергинов

грим и коса: Алина Манова

движенческа част: Ками Манс

музика: Twisted Keyborg
Подобни събития

Българин, световно име в автомобилния дизайн с лекция за DESIGN IS
Международен фестивал на етнографския филм 2017

Международен фестивал на етнографския филм 2017

14.11.2017 - 18.11.2017
гр. София, бул. цар Освободител 15