Изложба "Колекция Басат. Съвремнното изкуство в Испания"

Луис Басат посвещава тази изложба на паметта на своя дядо - българин, роден 1870 г.

  • Изложба "Колекция Басат. Съвремнното изкуство в Испания"
01.03.2018 - 09.04.2018
гр. София, пл. Княз Александър I 1

В последите четиридесет години Луис Басат и съпругата му Кармен Ореляна създават „Колекция Басат”- един от най-представителните фондове с основни творби от историята на изкуството на XX век. От 1973 г. насам колекцията постоянно нараства с творби от международно признати артисти. Фондът разполага с над две хиляди образеца на живописта, скулптурата и графиката, които предлагат глобален поглед и върху каталунското и испанско изкуство от епохата след Гражданската война до наши дни. От 2009 г. седалището на колекцията е в Матарó, малко селище до Барселона, със споразумение между дружеството „Музей за съвременно изкуство в Матаро“ и Колекция „Басат”. Намира се в сградата „Нау Гауди”, първият архитектурен проект на Антонио Гауди от 1883 г. 

84 творби на световноизвестни автори, ключови фигури за изкуството на XX век, като Пикасо, Миро, Барсело, Тапиес, Карел Апел, Ал. Калдер, Анди Уорхоу, Кристо ще бъдат включени в експозицията.

Откриването ще се състои на на 1 март от 18.00ч. в Националната Галерия. Инициативата е основният принос на Испания към културната програма за председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Изложбата ще продължи до 9 април.

Как се създава една най-значимите колекции за съвременно изкуство - Луис Басат ще разкаже в лекцията си „Животът на един колекционер“ на 28 февруари от 18.00ч. в изложбената зала Roca - Експо Баня София (бул. Мария Луиза, 16). 

Луис Басат е един от най-известните испански рекламисти и колекционери. Дядо му е роден в Шумен, наследник на евреите, прогонени от Испания през 1492. Луис късно разбира за връзката си с България. През  2016 г. е удостоен от Министерството на външните работи на Република България да бъде посланик на добра воля. Като малък мечтае да стане футболист, моряк или архитект. На 24 годишна възраст прочита „Изповедите на един рекламист“ на Дейвид Огилви, книга, която определя призванието му и чертае една дълга траектория, за да го превърне в най-известния испански рекламист в света. На 25 години създава своята първа рекламна агенция. През 1975 г. основава рекламната агенция Басат & Асосиадос, днешната Басат Огилви (след прехвърляне на дялове в мултинационалната компания Ogilvy & Mather). Развива едни от най-известните световни марки, организира рекламната кампания за Олимпийските игри в Барселона през 1992 г., носител е на множество награди в областта на рекламата. През 2004 г. името му фигурира в списъка на „Най-влиятелните мъже в рекламата”. През 2006 г., когато навършва 65 години и се пенсионира, “Басат Огилви” е първа сред рекламните агенции в Испания. Подобни събития

Фотофабрика с фокус българската съвременна фотография

Фотофабрика с фокус българската съвременна фотография

08.03.2018 - 01.08.2018
гр. София, пл. „Св. Александър Невски“