Илюстративна изложба "Книги в движение"

Галина Миклинова не е просто илюстратор на обикновени приказни приключения. Тя е съвършен реализатор на остроумни и преувеличени истории.

  • Илюстративна изложба "Книги в движение"
01.06.2017 - 30.06.2017
гр. Бургас, бул. „Демокрация“ 6

Чешкият културен център в София и Община Бургас представят изложбата "Книги в движение" на известната чешка илюстраторка Галина Миклинова. Тя ще бъде открита на 1 юни от 18 часа в галерия "Георги Баев" от посланика на Чешката република в България Н. Пр. Душан Щраух. Изложбата ще остане в града до 30 юни.

Включените в изложбата илюстрации на чешката художничка, авторка на анимационни филми и режисьорка Галина Миклинова, са от книги, публикувани между 1998 и 2016 година. През 2000 г. Миклинова започва дългогодишното си сътрудничество с писателя Павел Шрут. Срещата им се оказва успешна и резултатът днес е над десет съвместни книги, получили редица награди и широко читателско признание. Най-известните сред тях са от трилогията "Чифтоядите" (Lichožrouti). Именно по мотиви от първата част на "Чифтоядите", удостоена с наградата Магнезия Литера за книга на десетилетието, Миклинова заснема пълнометражен анимационен 3D дебют, който е петият най-гледан филм в кината в Чехия за миналата година и е номиниран за престижните чешки филмови отличия Награда на критиката и Чешки лъв.

Галина Миклинова не е просто илюстратор на обикновени приказни приключения, при нея няма да откриете класическите принцеси, дракони и рицари с брони. Тя е съвършен реализатор на остроумни и преувеличени истории и има дарбата да се пренесе в света на детските сънища и фантазии не само в илюстрациите, но и във филмите си, като с присъщата си игривост прекрачва и взаимосвързва техните граници.

Галина Миклинова е популярна в Чехия най-вече с детския бестселър за "Чифтоядите" (награди "Книга на десетилетието", "Магнезия Литера" и др.), който се реализира и във филмова версия през 2016 година. Книгата е преведена и издадена на много езици, но все още не на български.

Миклинова е получила редица престижни отличия за илюстрация и анимация. Два пъти е носител на наградата "Най-красива книга на годината" (през 2003 и 2004 г.). Има награди от фестивала на анимационния филм ANIFEST (през 2001 и 2011 г.) и др. филмови фестивали, както и от Internationale Jugendbibliothek в Мюнхен (през 2011 и 2015 г.)
Подобни събития

Клуб "Малки Откриватели" гостува в София

Клуб "Малки Откриватели" гостува в София

11.06.2017
гр. София, парк Заимов
Безплатно обучение по киберсигурност в Бургас

Безплатно обучение по киберсигурност в Бургас

10.06.2017
гр. Бургас, Приморски парк
Фестивал "Включи града"

Фестивал "Включи града"

16.06.2017 - 18.06.2017
гр. бургас, Приморски парк
Автопортретна инсталация на известната модна дизайерка Мариела Гемишева