Фотографска изложба "Мост към Кристо"

Инициативата събира запечатаните емоции от „оранжевото лято“ на 2016 година

  • Фотографска изложба "Мост към Кристо"
21.04.2017 - 14.05.2017
гр. Бургас, бул. "Демокрация" № 6

Фотоизложбата „Мост към Кристо“ гостува на Галерия-музей "Георги Баев" на бул. "Демокрация" № 6 в Бургас. Tя ще бъде открита на 21-ви април от 18:00 ч. и ще бъде там до 14 май. Експозицията е селекция от любителски кадри на българите, които посетиха „Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод и отразиха с вълнуващи снимки  преживяванията си от срещата с арт творбата. След гостуването си в Бургас, изложбата заминава за Рим.

Това е един от най-мащабните и сложни проекти на Кристо – 3 км кейове, покрити с оранжев плат, разположени върху водите на езерото Изео в Италия. Инсталацията пожъна зашеметяващ успех и с право е определяна за културното събитие на 2016 година.
 
Само за 15 дена през лятото на миналата година кейовете бяха посетени от рекордните 1 милион и 200 хиляди души. Хора от цял свят се стекоха, за да повървят - безметежни и свободни - върху оранжевите понтони. Сред тях имаше и хиляди българи, за които тази среща с творчеството на Кристо Явашев носеше още по-голяма важност и символика: за първи път загърбихме предразсъдъците си и приехме Кристо, българина-чужденец, като част от нашата собствена културна идентичност. Така „Плаващите кейове“ се превърнаха в своеобразен мост към именития творец.

Огромният интерес към конкурса за любителски фотографии от Кейовете показа, че почти година по-късно емоцията е все така силна. Над 600 души изпратиха своите снимки – лични свидетелства, уловили еуфорията на момента. Специалната селекция на кадрите бе поверена на петчленно жури в състав Георги Лозанов, Пейо Колев, Евгения Атанасова, Камен Калев и Атанас Петков. 

На 21-ви април "Мост към Кристо" ще бъде открита с прожекция на едноименния 35-минутен документален филм. Той ще бъде представен лично от неговия сценарист Евгения Атанасова. При закриването на изложбата в Бургас /17.30 часа на 13 май/ ще бъде представена и книгата "Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод", с автор Зорница Кръчмарова. Авторката ще пристигне сцециално от Италия за събитието.

Гостите на премиерата ще имат възможност да преживеят по различен начин „оранжевото лято“ и да „видят“ най-мащабното арт събитие на годината през множество различни очи.  Освен 60 фотографии, селектирани от съпътстващия кампанията конкурс на БНТ, изложбата включва и над 30 ръчно подписани от Кристо и Жан-Клод постера, предоставени от Галерията за графично изкуство във Варна.

„Мост към Кристо“ се реализира по идея на БНТ1 и предаването „Денят започва с култура, с подкрепата на VIVACOM.

 

 


Подобни събития

Националната изложба за цветя в Бургас

Националната изложба за цветя в Бургас

Събития
28.04.2017 - 07.05.2017
гр. Бургас, Приморски парк
Фестивал "Бургас танцува"

Фестивал "Бургас танцува"

02.05.2017 - 05.05.2017
гр. Бургас, площад "Св. Св. Кирил и Методий"
Забавно фотостудио

Забавно фотостудио

29.04.2017
гр. Варна, ул. Академик Андрей Сахаров 2
 FLUCA oткрива своята сцена през май

FLUCA oткрива своята сцена през май

Събития
19.05.2017 - 04.06.2017
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий 36