Фотофабрика с фокус българската съвременна фотография

Фестивалът Фотофабрика ще продължи до август, като освен акцент върху български автори, програмата му включва и проекти на световно признати имена

  • Фотофабрика с фокус българската съвременна фотография
08.03.2018 - 01.08.2018
гр. София, пл. „Св. Александър Невски“

  Снимка: Младен Антонов

С изложбата „Пет портрета“, която се открива на 8 март в Националната галерия – Двореца на петима утвърдени български имена в съвременната репортажна фотография, започва Фотофабрика 2018.  Техните снимки попадат в международния обмен на най-престижните световни информационни канали - Ройтерс, Гети имиджис, Шпигел, Франс Прес и др.  Изложбата включва избрани кадри на Димитър Дилков от 1991 до днес,  наблюденията на Младен Антонов за пропагандната машина на Русия, разказа на Николай Дойчинов за съвременната българска обредност, погледа на Яна Паскова от Ню Йорк към демокрацията и комунистическия режим и проекцията им във времето и документалния проект на Боряна Кацарова, единственият фотожурналист от България, успяла да влезе в най-големия бежански лагер в света в Южен Судан и да създаде интимни и лични портрети на някои от хората там.

Друг акцент в програмата на Фотофабрика е изложбата „0 за черно, 1 за бяло“  на двама български артисти със забележителни биографии - Нина Ковачева и Валентин Стефанов.  Тя ще да бъде аранжирана в Софийска градска художествена галерия от 5 юни до 8 юли т.г.  и комбинира видеоарт и фотографии в голям формат на двамата художници. Повечето от сериите в проекта се показват за първи път в България, след Линц, Виена, Берлин, Сент Етиен и др. 

Като представител на новото поколение в съвременната българска фотография, тази година  Фотофабрика представя третата самостоятелна изложба на Яна Лозева с фотографската й серия “Ела при мен”, която тълкува човешката уязвимост, деликатност и ранимост.  Експозицията може да бъде видяна от 25 април до 19 май в УниКредит Студио. 

А на най-младите професионалисти - студентите от специалност „Фотография“ на НАТФИЗ, Фотофабрика дава възможност за изява с изложбата им от фотокниги  „25 х 25“ между 7 и 19 юни в Институт Сервантес.

Различни любопитни исторически моменти и фотоистории са събрани в една фоторазходка във времето, посветена на 120 годишнината от създаването на Българска телеграфна агенция /БТА/– изложбата  „Образите помнят вместо нас“.  Тя съдържа 58 кадъра, избрани от Георги Лозанов, които ще бъдат представени на открито на Моста на влюбените зад НДК от 30 април до 13 май,  а след това - до 30 юни, на оградите на две столични училища - 120 ОУ „Г. С. Раковски” и НМУ„Л. Пипков”.

И тази година Фотофабрика открива ново експозиционно пространство:  в Гарнизонното стрелбище (до хотел Хилтън) на 15 май ще бъде открита документалната изложба «Краят на Пражката пролет» като част от закъснялото ни извинение за онези 33 български танка, участвали в този срамен момент от европейската история преди 50 години. 

Фестивалът Фотофабрика ще продължи до август, като освен акцент върху български автори, програмата му включва и проекти на световно признати имена като знаковата фигура в съвременната фотография Пиер Гонор, един от пионерите в портретната фотография Феликс Надар, фоторазкази за мечти, хора, държави и случки, документално кино, станалият традиционен фотомаратон за любители-фотографи.  

Петият фестивал Фотофабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 година. Фестивалът включва проектите: “Пет портрета”, финансиран от Столична програма “Култура”, ”България - поглед отвън, поглед отвътре”, реализиран с финансовата подкрепата на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.; на Национален фонд „Култура“. “Паметта на града - фотомаратон и изложба” изпълнявани с финансовата подкрепа на Столична община Програма Европа 2018.
Подобни събития

Aniventure Comic Con води Краля на нощта в България

Aniventure Comic Con води Краля на нощта в България

Събития
15.09.2018 - 16.09.2018
гр. София, бул. „Цариградско шосе“ 149
Изложба "Колекция Басат. Съвремнното изкуство в Испания"

Изложба "Колекция Басат. Съвремнното изкуство в Испания"

01.03.2018 - 09.04.2018
гр. София, пл. Княз Александър I 1
Филмов фестивал Master Of Art

Филмов фестивал Master Of Art

12.04.2018 - 30.04.2018
гр. София
Детско Биенале  в света на карнавала

Детско Биенале в света на карнавала

Събития
20.05.2018 - 20.07.2018
гр. Габрово, улица Щастие