Фестивална Киноакадемия с уъркшоп на тема "Испанското кино"

Клубът - академия ще бъде леснодостъпен, поради безплатния пропускателен режим до лектории, дискусии и работни кинопрожекции.

  • Фестивална Киноакадемия с уъркшоп на тема "Испанското кино"
31.03.2017 - 15.04.2017
гр.Варна, бул. Сливница 2

 От 31-ви март до 15-ти април очаквайте филми, дискусии, провокации, комуникации с млади кинокритици от Европа, майсторски клас, образователен модул за генериране на критически журналистически материали, стажантска програма, диплом и навлизане в реалния свят на кинофестивалите във Венеция, София, Варна. 

Инициативата е на творческия екип на Фестивален и конгресен център-Варна и се реализира с подкрепата на РУО-Варна и Община Варна. Интересни и ексклузивни за комуникацията в платформата са партньорите от CinEd - Европейски проект за кинообразование с координационен център Париж, киноексперти от европейския формат за млади кинокритици FESTIVALIST – Париж и др. млади кинотворци от цял свят. Идеята е академията да намери своята изява в свободната към момента ниша за образователни формати във Варна и комуникация от и за младежи, провокирани от седмото изкуство.  

Целта е да се привлекат и образоват младежите на Варна в областта на киноизкуството, да се създаде пространство и алтернативи за формиране на цели и интереси у подрастващите в един свят, в който навсякъде сме заобиколени от визуалното изкуство и не на последно място, създадената възможност изявилите се младежи да бъдат интегрирани в реалния свят на киното като жури и участие в живота на филмовите фестивали не само във Варна, но и по света. 

Клубът - академия ще бъде леснодостъпен, поради безплатния пропускателен режим до лектории, дискусии и работни кинопрожекции. 

В програмата за реализация на проекта са заложени три основни модула:

запознаване с езика на седмото изкуство и неговата история от първите му стъпки до съвременните образци, 

анализ и придобиване на знания относно работата по съставните елементи на кинопроцеса - сценарий, режисура, операторско майсторство, продуциране, оригинална авторска музика и пр., 

създаване на аналитичен базис, свързан с разпознаването на жанровите характеристики - трагедия, комедия, подразделенията като трилър, мистерия, фантастика, психотрилър, хорор и пр.

На 31-ви март от 18,30 ч. стартира образователната платформата на ФКЦ-Варна, оценена от експертите на „Варна – Европейска младежка столица 2017“ и от комисията към фонд „Култура“ на Община Варна високо, с най-много точки от всички одобрени проекти. Постигнатите 150 от възможните 155 точки показват одобрение от страна на специалистите и висока класа от страна на инициаторите на идеята. Очакванията на младежката аудитория в града и от кинотворците - ментори са да се провокира интерес към седмото изкуство и да се случат полезни ефективни срещи и комуникации между младежта не само в страната, но и на трансгранично ниво.


Реализацията: 

Предстои създаването на устойчива образователна традиция с интегриране в реалния живот, както следва:

На 15 април 2017 г. ще бъдат излъчени трима кандидати за младежкото жури на филмовия фестивал във ВЕНЕЦИЯ 2017 – една традиция, която от години дава шанс на един младеж от България да бъде част от световен киноформат.

През август ще бъдат излъчени пет от най-изявените членове от майсторския клас на ФЕСТИВАЛНА КИНОАКАДЕМИЯ, за да сформират младежко жури към 25-тия МФФ „Любовта е лудост“. Ще анализират, ще изказват мнение, ще оценяват обособените в отделен модул филми, третиращи младежка тематика, ще генерират журналистически материали - т.е. усилията на експерти и обучаващи се ще намерят своята реализация и ще достигнат интегриране в международен кинофорум, какъвто е доайенът на филмовите фестивали в България „Любовта е лудост“. Уъркшоповете, дискусиите и генерирането на критически бележки ще бъдат ръководени от модератор Йоана Павлова – кинокритик, собственик и създател на платформа за киноинформация, работеща в Париж и активен участник в престижни европейски кинофоруми. 

И още... Младежите-участници в проекта ефективно ще се интегрират в рамките и на другите фестивали, на които ФКЦ – Варна е домакин. Такива са „Златна роза“, „София филм фест“, „Менар филм фест“, Световният фестивал на анимационния филм и т.н.                               

Планирани дейности за провеждане на учебния процес:

Първа среща - запознаване с испанското кино:

31 март 2017г. от 18,30 ч.,

Фестивален и конгресен център – зала „Пресцентър“,

Прожекция на испански филм без субтитри от образователната програма на менторите от Cin Ed /завършили кинообразованието си в СОРБОНАТА, University of Stirling – UK, НАТФИЗ/,

Провокация, дискусия, анализ, водени от менторите от Cin Ed,

Формиране на досие на всеки, пожелал да продължи развитието си в света на киното до Диплом и участие в международно младежко жури.

Втора среща - запознаване с френското кино::

2 април 2017г. от 15,30 ч.,

Фестивален и конгресен център – зала „Пресцентър“,

Прожекция на френски филм с превод от образователната програма на менторите от Cin Ed /завършили кинообразованието си в СОРБОНАТА, University of Stirling – UK, НАТФИЗ/,

Провокация, дискусия, анализ, водени от менторите от Cin Ed,

Формиране на досие на всеки, пожелал да продължи развитието си в света на киното до Диплом и участие в международно младежко жури.

Трета среща – запознаване с българското кино:

8 април 2017г. от 18.00 ч.,

Фестивален и конгресен център – зала „ЕВРОПА“,

Прожекция на премиерния български филм „Никой“ на режисьора Андрей Андонов,

Провокация, дискусия, анализ, водени от Андрей Андонов, завършил кинорежисура в Ирландия,

Формиране на досие на всеки, пожелал да продължи развитието си в света на киното до Диплом и участие в международно младежко жури.

Месеци април, май и юни – провеждане на общо 16 срещи на прожекции с  учебна цел. 30 юни 2017г. - финален етап с изпитен модул и издаване на Диплом.

Месец юли и август – майсторски клас с Йоана Павлова – Париж.

20  август 2017г. - излъчване на успешно приключилите и сформиране на жури към модул „Младежко кино“ на 25-тия МФФ „Любовта е лудост“.

Впоследствие предстои интегриране във фестивала на българския игрален филм „Златна роза“, Световния фестивал на анимационния филм във Варна и т.н.

За повече информация и регистрация за участие и бюлетини, посетете сайта на Академията тук. 

Подобни събития

ON! Anime зоната на ON! Fest 2017 - изключителен форум за аниме в България

ON! Anime зоната на ON! Fest 2017 - изключителен форум за аниме в България

Събития
24.06.2017 - 25.06.2017
гр. София, бул. Цариградско шосе 147
FLEXX BALLET - върхът на руската танцова шокла в три града и нас

FLEXX BALLET - върхът на руската танцова шокла в три града и нас

Събития
16.12.2017 - 18.12.2017
Варна, Велико Търново, Бургас
Startup Weekend Varna: Smart City

Startup Weekend Varna: Smart City

Обучения
26.05.2017 - 28.05.2017
гр. Варна, ул. "Преслав" 53