FLUCA за градското развитие

Този месец арт контейнерът ще се превърне в платформа за отворен диалог за бъдещето на града и ще продължи да представя български артисти, доказали успеха си на европейската сцена

  • FLUCA  за градското развитие
01.07.2018 - 05.08.2018
гр. София


През юли арт контейнерът FLUCA паркира на една от най-ключовите централни локации – площад Света Неделя, за да отвори сцената си за oще от най-успешните български артисти, станали познати за международната публика; провокативни пърформанси и поредица от събития, посветени на градското развитие с участие на главния архитект на Столична община - арх. Здравко Здравков, eкипа на инициативата Визия за София и хората зад проекта Зелена линия София. До средата на месец август, контейнерът ще остане в столицата, като основно пространство за култура и градско развитие, родило се от партньорството между Фондация „Отворени изкуства“ и Австрийското посолство в България. 

 На 11 и 12 юли прогрaмата ще представи инициативата за създаване на дългосрочна и споделена стратегия за развитие на София и крайградските територии - Визия за София. Под формата на инсталация, публиката ще бъде провокирана да заяви активно гражданство и да стане част от инициативата, като отбележи на картата на София своите обичайни маршрути или любими места. 

Темата за градските пространства ще бъде поставена в програмата на 15 юли със събитие с участието на главния архитект на Столична община - арх. Здравко Здравков. Той ще се срещне с граждани и експерти и ще разкаже за новата пешеходна част на бул. Витоша, както и за Международния конкурс за преустройството на площад Света Неделя. На следващия ден още една кауза за градско развитие ще бъде представена от Християна Василева и Светослав Александров. Проектът Зелена линия София има за цел да адаптира неизползваемите железопътни линии около центъра на София, като нова инфраструктура за съживяване и свързване на градската среда. Идеята e трасето да се превърне в  32 км. свързана вело и пешеходна зона, отделена от автомобилния трафик, обединяваща всички големи паркове, гъстонаселени квартали и спортни съоръжения.

Традиционно провокативната арт програма на павилиона ще представи и още няколко пърформансa. На 13 и 14 юли Михаил Михайлов (на снимката) – друг известен на виенската публика български артист, ще сложи огромен бял куб на нивото под кръста си и ще прикани по-смелите зрители да влизат в него и да правят, каквото поискат с долната част на тялото му, а публиката ще може да съди за случващото се единствено от реакциите на художника, без да вижда какво се случва в куба. Пърформънсът вече пожъна голям успех на фестивала BONE в Берн, Швейцария тази пролет. На 18 юли почитателите на провокацията ще могат да се включат и в пърформънса на Викенти Комитски, който ще представи интерпретация на игра на фризби под звуците на космическа музика. Присъствието на арт контейнера в градинката Кристал ще завърши с парти на групата Ропотамо и Парси на 20 юли. 

Програмата стартира вчера с един от най-активните български автори на виенската сцена – Ив Тошайн. Нейната видео творба „Бежанци“ е продуцирана специално за FLUCA и ще бъде представена за първи път на сцената на павилиона от 20:30 ч. Авторката идва с проектa - част от колекцията за съвременно изкуство на Deutche Bank и програмата на Vienna Art Fair – „Опозиция“.  Двете видеа показват военни паради от Северна Корея и арабския свят. Въпреки географската ширина и националност, от която всяко едно от тях произлиза, те стъпват върху общата идея за страстната и хипнотична пропаганда на войната, завоалирана зад красиви одежди и хора с механични движения.

Около FLUCA вече са поставени и 3 специални инсталации, създадени за външните пространства на Museumsquartier във Виена. Патентованите дизайнерски съоражения носят името „Енци“ и пренасят добрите артистични архитектурни практики у нас – част от основната мисия на културния павилион. 

FLUCА локации и дати:

1 юли – 20 юли: градинка „Кристал“

21 юли – 5 август: площад пред Народен театър „Иван Вазов“

Австрийски Културен Павилион FLUCA е иновативен и дългосрочен проект в областта на съвременното изкуство - иницииран от Фондация "Отворени изкуства" и Австрийско посолство София и подкрепен от ОФ Пловдив 2019, Федералното канцлерство на Република Австрия в партньорство със Столична община и Община Пловдив.