Дефиле на младото вино

Предстои осмото издание на „Дефиле на младото вино”. В дните на фестивала - 24, 25 и 26 ноември, се очакват над 18 000 посетители от България и света.

  • Дефиле на младото вино
24.11.2017 - 26.11.2017
гр. Пловдив, Стария град


              Фестивалът „Дефиле на младото вино” се осъществява всяка година от  2009г. насам, като тогава започва с 16 участника в 6 възрожденски къщи в Пловдив. Събитието става изключително популярно и само шест години по-късно, през 2015г., вече 26  водещи винарски изби от цялата страна представят  продукцията си в 12 знакови къщи  в Стария град на Пловдив. За шест години събитието се разраства до тридневен фестивал с богата съпътстваща програма през цялата последна седмица на ноември. По официални данни  над 15 000 са посетителите, дегустирали българското младо вино само за миналата година.

Предстои осмото издание на „Дефиле на младото вино”. В дните на фестивала  - 24, 25 и 26 ноември, се очакват над 18 000 посетители от България и света. Събитието е едно от масовите и важни за винения туризъм в страната.

Локациите, в които се дегустира вино са възрожденските  къщи – музеи, ресторанти и галерии в Стария град. Винопроизводителите са  разположени както вътре в къщите, така и в шатри на дворните пространства, с осигурени отоплителни тела. Всеки винопроизводител организира своето представяне на място, брандиране и др.

 Част от фестивала са „Дните на младото вино” – последна седмица на ноември – съпътстваща културна програма с атрактивни събития в градска среда като огнени спектакли, танцови атракции, изложби, филмови прожекции и др., със свободен вход за посетители. Също така се организира и образователна програма с лекции, семинари и представяне на книги на винена тематика.

            „Вечер на майсторите на виното”, е специално организирано събитие , на което се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия. Вината, които се оценяват, могат да бъдат чисто сортови или купажни млади вина от настоящата реколта. Всеки производител има право да участва с максимум общо до 4 проби. Дегустацията се провежда в следните категории сухи вина: млади вина в завършен търговски вид: бели и розови сухи вина/ червени сухи вина. Младите вина, които ще се дистрибутират на пазара преди края на годината,  следва да бъдат представени в напълно завършен търговски вид, с посочено количество на партидата. Втората категория е млади вина за отлежаване: бели и розови сухи вина/червени сухи вина. Тук пробите могат да бъдат представени с работен етикет, на който да са отразени сорт, количество партида, средно алкохолно съдържание. Целта на дегустацията е популяризиране на младото българско вино и утвърждаването на българскотовино като продукт от национално значение.

Съществуват и награди на посетителите, определяни въз основа на резултатите от анкетните карти, които всеки дегустирал попълва отново за бяло, червено и вино розе. Всеки попълнил анкетна карта участва в томбола с награди - бутилка селектирано младо вино.

Обективна класация по интерес на публиката към винарските изби и тяхната продукция, се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали. Всеки желаещ да се наслади на младо вино може да закупи жетони за дегустация, които се продават пред или във всяка от фестивалните локации къща, от специално наети за целта продавачи. Един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат на покупна цена заедно с жетони.

Фестивал „Дефиле на младото вино” се организира от Съвет по туризъм – Пловдив. Той се осъществява с цел организиране и провеждане на дегустации на млади български вина в рамките на последната седмица на  месец ноември в Стария град на Пловдив. Дегустациите на младото вино са неизменна част от винената култура и атрактивна възможност за производителите да рекламират и продават своето вино. Избите достигат директно до крайния потребител, което дава летящ старт на новата продукция на винопроизводителите.


 


 

Подобни събития

PlovDev

PlovDev

Семинари
25.11.2017
Пловдив, бул. „6-ти Септември“ 128
Създателите на дизайн идентичността на Амстердам ще изнесат лекция в София
10 PowerPoint трика за един час

10 PowerPoint трика за един час

Събития
16.11.2017
гр. Пловдив, ул. Гладстон 15, Vintage House
Кулинария от най-високо ниво в Интер Експо Център

Кулинария от най-високо ниво в Интер Експо Център

Събития
08.11.2017 - 11.11.2017
гр. София, бул. „Цариградско шосе“ 149