Празник на народния обичай и автентичната носия в село Рибарица

Поредното издание на фестивала ще бъде проведено в историческата местност "Костина"

  • Празник  на народния обичай и автентичната носия в село Рибарица
21.07.2018 - 22.07.2018
с. Рибарица, Костина

На 21 и 22 юли танцови и певчески състави от цяла България ще се съберат на традиционното за село Рибарица събитие: „Празник на народния обичай и автентичната носия”. Поредното издание на фестивала ще бъде проведено в историческата местност „Костина“, която е лобното място на Георги Бенковски.

Целта на мероприятието е популяризиране на българските обичаи и традиции чрез представяне на танци, песни и чрез специално дефиле на участници с носии от различни райони, изработени от майстори занаятчии. Село Рибарица е пазител на автентичния български фолклор и инициатор на празника. Разположено сред чудната природа на Стара планина, мястото е уникално по своята красота и предразполага всички туристи към това да се насладят и докоснат до бита и фолклора на българина на фона на дивната природа, която заобикаля китното селце.

На традиционното събитие ще се проведат конкурси, като участниците ще са от различни области и ще се оценяват от професионално жури.

Конкурсите ще бъдат в две категории: за млади таланти до 14 години и категория за участници от 14 до 104 години. Те ще се съревновават в надпяване и надиграване, като за младите участници ще има и конкурс за надсвирване. Към програмата е включено и дефиле на народни носии, които ще бъдат описвани подробно, както и представяне на български народни обичаи. Миналата година на това дефиле е била представена изключителна 100-годишна българска носия, изработена от майстор и съхранена в отлично състояние.

Входът е свободен за всеки желаещ, а за участие в конкурса, можете да се свържете с кметството на с. Рибарица.


Подобни събития

МОГА Фестивал Етрополе

МОГА Фестивал Етрополе

Събития
24.08.2018 - 26.08.2018
гр. Етрополе
„Евро фолк 2018“  с участници от 7 държави